Дисквалифицираният участник на ''Евровизия'' Йост Клайн вероятно ще бъде съден

Португалката пък с маникюр, подкрепящ Палестина - бавят пускането на песента ѝ в Youtube, за да скрият пропагандата

OFFNews 14 май 2024 в 15:17 10016 3

Йост Клайн

Снимка Getty images

Йост Клайн

Холандският изпълнител Йост Клайн беше изгонен от Евровизия часове преди финала. Както OFFNews писа, холандецът е дискавалифициран поради заплашителен жест към операторка, който е направил, но подробности не бяха съобщени. Днес междунаротната преса пише, че може да му бъде повдигнато обвинение за предполагаеми заплахи и да му бъде наложена глоба, ако бъде осъден, след като член на снимачния екип е подал оплакване в полицията.

Йост Клайн, холандският участник в "Евровизия", който беше дисквалифициран от конкурса само няколко часа преди големия финал, вероятно ще бъде обвинен в отправяне на незаконни заплахи, съобщи шведската полиция.

26-годишният фаворит за победа беше изгонен от конкурса в Малмьо, което е безпрецедентно в 68-годишната история на "Евровизия", след като жена от продуцентския екип подаде жалба в шведската полиция за предполагаем "задкулисен инцидент".

Говорителят на полицията Джими Модин заяви пред "Гардиън", че разследването им е приключило и че решението по обвиненията трябва да бъде взето "в рамките на следващите няколко седмици". Той не каза какво е било естеството на предполагаемите заплахи. "Очакваме, че вероятно ще има обвинение", заяви Емил Андершон, полицейският служител, отговарящ за случая, пред шведската телевизия SVT. Той заяви, че вероятно ще има "ускорено наказателно преследване" - процес, който отнема около шест до осем седмици, тъй като пререканието не е включвало по-сериозно престъпление. В. Sydsvenska, вестник в Малмьо, съобщи, че престъплението отправяне на заплахи обикновено води до глоби при осъждане.

След като Клайн беше изгонен, нидерландската телевизия Avrotros заяви, че е "шокирана" от решението, и заяви, че макар Клайн да е направил "заплашително движение" към операторка, той не я е докоснал.

"Противно на ясно направеното споразумение, Joost беше заснет, когато току-що беше слязъл от сцената и трябваше да бърза към зелената стая. В този момент Joost неколкократно посочи, че не желае да бъде сниман. Това не е било спазено", заяви Авротрос.

Телевизията твърди, че е предложила "няколко решения" на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), който ръководи Евровизия, но Клайн все пак е бил изгонен.

Avrotros, телевизията, която представлява Клайн, отказа да коментира, когато Guardian се обърна към нея.

Организаторите не дадоха повече подробности за предполагаемия инцидент по време на конкурса, но уточниха, че той "не е включвал друг изпълнител или член на делегация" поради слуховете, че е включвал делегацията на Израел, на фона на напрежението между участниците около войната между Израел и Газа.

Когато на израелската певица Еден Голан беше казано, че не трябва да отговаря на журналистически въпрос дали присъствието ѝ "представлява риск", Клайн прекъсна нареждането, за да попита: "Защо не?", малко преди да бъде дисквалифициран. В понеделник EBU направи изявление на фона на критиките за това как известният с аполитичността си песенен конкурс се е справил с напрежението около войната между Израел и Газа, като заяви, че "съжалява", че някои делегации "не са спазили духа на правилата".

"По време на събитието разговаряхме с редица делегации по различни въпроси, които бяха поставени на вниманието ни", заявиха от EBU.

"Ръководните органи на EBU, заедно с ръководителите на делегациите, ще преразгледат събитията, свързани с конкурса [за песен на Евровизия] в Малмьо, за да продължат напред по положителен начин и да гарантират, че ценностите на събитието се спазват от всички."

EBU потвърди, че няколко участници в конкурса и делегации са подали жалби. Националният телевизионен оператор на Португалия RTP се оплака от забавяне при публикуването на изпълнението на тяхната участничка Йоланда в YouTube след финала, като EBU заяви, че забавянето се е дължало на това, че Йоланда е имала нокти, боядисани с мотиви, вдъхновени от кефията - палестински шалове, използвани в знак на подкрепа за страната.

Участникът от Ирландия, Bambie Thug, също потвърди, че е подал множество жалби в навечерието на финала и обвини израелския телевизионен оператор Kan, че е "подстрекавал към насилие" срещу тях по време на отразяването на изпълнението им.

По време на първия полуфинал коментаторът на израелската телевизия Kan заяви, че Bambie Thug "са говорили негативно за Израел", като добави: "Но за това можем да говорим по-късно. Пригответе си проклятия."

Възможно е това да е било препратка към текст за проклятие на бивш партньор в песента на Bambie Thug, но изпълнителят заяви, че според него е преминал границата.

"Телевизионният оператор [Kan] не спази правилата и се надявам, че догодина [Израел] няма да може да се състезава заради това", каза Бамби Тъг пред репортери след конкурса.

Някои от участниците описаха атмосферата зад кулисите тази година като "напрегната" и "ужасна", тъй като хиляди протестираха навън по улиците на Малмьо, призовавайки за прекратяване на огъня в Газа.

В публикация в Instagram след големия финал Голан написа: "Да кажа, че беше лесно, би било лъжа. Но вашата подкрепа и любов ми дадоха сили да продължа и да покажа абсолютно най-доброто изпълнение, което знаех, че мога да направя."

Участникът от Литва, Силвестър Белт, който се представи след Голан на големия финал, нарече това "травмиращо преживяване" в социалните мрежи, като написа: "Да изляза след тази страна, когато публиката беше толкова силна, беше едно от най-лошите неща, които ми се наложи да преживея. Наистина направих най-доброто, на което бях способен в тази ситуация."

Швейцарският певец Nemo, който спечели конкурса с песента си The Code, заяви на пресконференция след това, че преживяването е било "наистина интензивно" и че е почувствал, че "може би Евровизия се нуждае от малко поправяне".

Европейската комисия също така разкритикува решението на EBU да забрани на членовете на публиката да размахват знамето на ЕС на големия финал, като го нарече "напълно достойно за съжаление" и "умопомрачително".

*Асошиейтед прес има принос за материала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2415

3

Пустиняк

15.05 2024 в 16:03

Левичарския меншевизъм в действие! Не е важна каузата - важен е децибелът!

2550

2

alfakentavur

14.05 2024 в 19:31

По същата причина поради която Израел играе на Европейско първенство.
Ако имаш повече от две мозъчни клетки - опитай се да я разгадаеш.

1000

1

гучи

14.05 2024 в 19:22

Защо Израел се води в Европа, катоИзраел не е европейска страна, а участва в евровизия?