Израел ликвидира лидер от ''Ислямски джихад'', организирал нападение в кибуца Суфа на 7 октомври

OFFNews 05 май 2024 в 11:21 3683 1

Снимка Getty Images

Израелската армия обяви, че е ликвидирала командир от радикалната палестинска групировка "Ислямски джихад" с въздушен удар в южната част на ивицата Газа, предаде ДПА.

Израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) казаха, че Айман Заараб е бил един от висшите началници на бригадите в град Рафах на движението и е отговорен за организацията на нападението срещу кибуца Суфа в Южен Израел на 7 октомври 2023 г.

Тогава бойци на "Ислямски джихад" и на "Хамас" нападнаха израелска територия, като бяха убити близо 1200 души по данни на Израел.

"Наред със Заараб още двама терористи от "Ислямски джихад", които са били с него в оперативната му квартира, са елиминирани при удара", се добавя в изявлението на ЦАХАЛ.

По-рано в събота петима терористи бяха елиминирани след операция в Тулкарм. Комбинираните сили на ЦАЛАХ са обсадили къща, в която е имало терористи, предаде "ynet". 

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че един от палестинците е починал на път за болницата след израелската специализирана операция в Дейр ал Гусун. Израелските въоръжени сили съобщиха, че провеждат "контратерористични дейности в района", предаде БТА. 

Специализираната операция в Тулкарем е поредният сблъсък на окупирания Западен бряг. Напрежението там вече ескалира преди две години и половина, но се изостри още повече след нападението, извършено срещу Израел от бойци на палестинската групировка "Хамас" на 7 октомври.

По данни на палестинското министерство на здравеопазването най-малко 460 палестинци са били убити от израелските въоръжени сили и еврейски заселници на Западния бряг и в Източен Йерусалим от 7 октомври. По-голямата част от тях са били въоръжени бойци, но са били убити и хвърлящи камъни младежи, както и неангажирани в конфликти цивилни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

1

alcom4

05.05 2024 в 16:46

Какво излиза ?Едва ли не Израел са виновни ,че Хамас и Ислямска държава ,са ги нападнали.Сиреч жертвата е виновна ,че е нападната.Като чете или слуша подобни глупости, човек може да онемее от това .