МВнР на Северна Македония също призова за спазване на Преспанския договор

OFFNews 13 май 2024 в 12:06 3629 1

Снимка GettyImages

Министерството на външните работи на Северна Македония призова политиците в страната, "особено на избраните държавни функционери", да бъдат внимателни по отношение на спазване на Преспанския договор, подписан с Гърция през 2018 г., който смени името на държавата и ѝ осигури членство в НАТО.

Предупреждението е във връзка с клетвата на новоизбраната президентка Гордана Силяновска-Давкова, която нарече страната си Македония вместо Северна Македония. В предизборната си кампания Силяновска неколкократно заяви, че няма да използва северна в името на държавата. Тогава посланикът на Гърция напусна пленарната зала в парламента по време на церемонията за полагането на клетвата.

В съобщение от Външното министерство на Северна Македония, чийто министър все още е Буяр Османи, се "потвърждава твърдата решимост на страната за недвусмислено спазване на конституционните разпоредби, както и на всички международно поети задължения като пълното спазване на Споразумението за стратегическо партньорство между Република Северна Македония и Република Гърция".

"През последните седем години двете съседни държави развиха изключително високо ниво на политически диалог, което доведе до неколкократно увеличаване на икономическото сътрудничество и изграждането на положителни отношения между хората. Тези ползи доведоха до членството на страната в НАТО, започването на преговори с Европейския съюз, както и надграждането на Стратегическото партньорство в Стратегически диалог със САЩ. Поддържането на евроатлантическия курс на страната е основен стратегически интерес и гарант за дългосрочната сигурност и стабилност на страната", се казва в съобщението.

Министерството на външните работи на Гърция определи поведението на Гордана Силяновска като открито нарушение на Преспанския договор, а председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предупредиха Република Северна Македония да спазва Преспанския договор.

По-рано днес президентът Румен Радев и служебния премиер Димитър Главчев излязоха с официална позиция, че "България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които РСМ е подписала. България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

615

1

швейк

13.05 2024 в 13:29

Ха сега де ... Рублозависимите от макетата си показаха рогата, но какво ще ги правим нашите "либерали",които ореваха света да сме ги пуснели в ЕС?