Поклонници от цял свят очакват слизането на Благодатния огън в Йерусалим

OFFNews 04 май 2024 в 13:07 1302 1

поклонници

Снимка БТА/АП

Църквата на Божи гроб (Възкресението Христово), която според легендата е издигната на мястото, където Исус Христос е бил разпнат

Хиляди православни поклонници от цял свят в тези часове очакват слизането на Благодатния огън в Йерусалим, съобщават световните осведомителни агенции.

Това се случва всяка година на Велика събота, предшестваща главния християнски празник - Възкресение Христово (Великден).

От ранна сутрин вярващите се стичат към Стария град на Йерусалим, където се намира главната светиня на християнството - Църквата на Божи гроб (Църквата на Възкресението Христово), която според легендата е издигната на мястото, където Исус Христос е бил разпнат, погребан и след това възкръсва.

Поклонниците ще трябва да прекарат няколко часа в пламенна молитва с молба за изпращане на огън, който се смята за чудотворен.

Напливът от богомолци в навечерието на Великденските тържества тази година забележимо оживи тесните улици на Стария град, които бяха пусти през последните шест месеца поради спада на туризма поради ескалацията на израело-палестинския конфликт.

Много поклонници не крият факта, че са се страхували да пътуват до Израел тази година, където все още е в сила военното положение, но те все пак се осмелиха да дойдат в Йерусалим, за да се присъединят към великото чудо.

Израелската полиция е въвела засилени мерки за сигурност, стотици полицаи следят за реда по улиците, а влизането в древната част на града е ограничено.

Въведени са и ограничения за влизане в храма - вътре ще могат да влизат само притежатели на пропуски, раздадени от църковни организации, предупредиха от полицията в навечерието на церемонията.

Заради ситуацията в Израел Светият синод в България реши тази година да не се праща делегация до Израел и до светия град Йерусалим, която да пренесе Благодатния огън в България.

Това обяви по миналата седмица Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриaршия (БПЦ-БП). За първи път Благодатният огън не пристигна в България през 2020 г. заради пандемията от COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата