Руският парламент одобри кандидатите за вицепремиери

OFFNews 13 май 2024 в 20:28 765 1

парламент

Снимка БТА/АП

Руският парламент одобри с голямо мнозинство всички кандидати за десетте вицепремиерски поста в правителството на министър-председателя Михаил Мишустин, предадоха ДПА и БТА.

Председателят на парламента Вячеслав Володин заяви, че номинираните са добре познати на депутатите.

"Заедно с тях сме преминали през трудните предизвикателства, пред които беше изправяна нашата страна", изтъкна той.

Денис Мантуров ще поеме ролята на първи вицепремиер, като ще наблюдава сектора на промишлеността.

Най-добър резултат при гласуването постигна Дмитрий Патрушев, син на довереника на Владимир Путин и бивш шеф на тайните служби Николай Патрушев, който доскоро беше секретар на Съвета за национална сигурност. За по-младия Патрушев, който беше повишен от министър на земеделието във вицепремиер, гласуваха 433 депутати, като нямаше гласове против или въздържали се.

Дмитрий Чернишенко, който отговаря за науката и образованието, получи 432 гласа "за", а Мантуров - 431. И тримата бяха избрани единодушно.

Само Татяна Голикова, която отговаря за здравеопазването и социалните въпроси (с 362 гласа "за" и 66 "въздържал се"), и Дмитрий Григоренко, който отговаря за финансите и цифровизацията (с 374 гласа "за" и 55 "въздържал се"), получиха по един глас "против".

В съответствие с конституцията руското правителство подаде оставка след встъпването в длъжност на президента Владимир Путин за петия му мандат.

Най-съществената промяна в кабинета е смяната на министъра на отбраната Сергей Шойгу, който ще бъде заменен от Андрей Белоусов. Неговата кандидатура все още трябва да бъде потвърдена от Съвета на федерацията. Процедурата обаче се смята за формалност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови