Съветът на Европа отбелязва 75 години от създаването си

OFFNews 05 май 2024 в 13:00 832 0

Снимка Getty Images

Съветът на Европа отбелязва 75 години от създаването си.

Конрад Аденауер, първият канцлер на Западна Германия след Втората световна война, веднъж определя Съвета на Европа като "европейската съвест". Но 75 години след основаването си международната организация изглежда се намира в окаяно състояние. Няколко държави членки заплашват да я напуснат. Правата на човека, за чието спазване Съветът на Европа следи, са подложени на все по-голям натиск.

Наред с това мнозина бъркат организацията с Европейския съюз. Колко годишнини ще има още Съветът на Европа?

Основан през 1949 г. Съветът на Европа се ангажира да защитава правата на човека, демокрацията и върховенството на закона. Сред 46-те му членове са всички 27 държави от ЕС, както и Великобритания, Турция, Сърбия, Украйна и редица други, които обхващат около 680 милиона европейци от Гренландия до Азербайджан.

Значението на Съвета на Европа обаче намалява с нарастването на значението на ЕС. Той твърде лесно се бърка с Европейския съвет - събранието на лидерите на държавите членки на ЕС - особено като се има предвид, че имат едно и също знаме и химн.

Войната в Украйна отбеляза повратна точка за Съвета: Русия бе изключена заради инвазията. Но други членове също се смятат за разколебани и не е съвсем ясно да биха останали твърдо ангажирани със Съвета. Сърбия, например, заплашва да напусне, ако Косово стане член, както е планирано.

В началото на годината делегацията на Азербайджан получи едногодишно отстраняване от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), тъй като страната отказа да приеме наблюдатели на изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови