Смърт след домашно насилие предизвика законодателни промени в Казахстан

Бившият министър на икономиката Куандък Бишимбаев пребил съпругата си в ресторант, после отишъл на врачка, за да разбере дали ще оживее

OFFNews 05 май 2024 в 14:48 5357 5

Салтанат Нукенова

Снимка БТА/АП

Селфи от 2017 г. на убитата от съпруга си Салтанат Нукенова. Бившият министър на икономиката Куандък Бишимбаев е подсъдим за престъплението, извършено в ресторант през ноември 2023 г.

Милиони хора в Казахстан и държави в постсъветското пространство наблюдават прякото излъчване на съдебния процес за убийството на 31-годишната Салтанат Нукенова, а масови прояви в подкрепа на семейството на жертвата и срещу домашното насилие вече имаше в Ню Йорк, Берлин, Лондон и няколко града в Италия, изброява в обзорен материал изданието „Москоу таймс“ (МТ).

Авторката Зарина Ахматова посочва, че на казахски салтанат означава „голяма победа“, а кадри с последните часове от живота на жизнената, красива и очарователна Нукенова на ноември 2023 г., показани на делото срещу убиеца ѝ – нейния съпруг Куандък Бишимбаев, вече са я превърнали в символ на борбата срещу домашното насилие, пише МТ.

Ахматова признава, че това е постоянна и почти неизлечима болест в Казахстан – болезнена тема, за която не е приятно да се говори публично. И по злощастно и ужасно стечение на обстоятелствата след смъртта си Салтанат Нукенова става синоним на нова надежда не само в Казахстан, а и по целия свят, навсякъде, където хората настояват за справедливост за жертвите на домашно насилие, отбелязва МТ.

През ноември 2023 г. новината, че бившият министър на националната икономика – 43-годишният Бишимбаев, е пребил до смърт третата си съпруга във ВИП зала на ресторанта на свой роднина в Астана, избухва като бомба, припомня МТ. А излъчването от съдебната зала на делото срещу извършителя на убийството е безпрецедентно в историята на независим Казахстан.

С хаштага #заСалтанат хората изразяват съпричастност с близките ѝ и споделят видеа, с които почитат паметта ѝ, вече са ѝ посветени дори художествени произведения. Наблюдатели описват делото срещу Бишимбаев като истинско реалити, което се излъчва 4 дни в седмицата от 9 до 18 часа.

Бишимаев може да получи максимална присъда доживотен затвор, но признаването му за виновен ще бъде възможно, ако прокуратурата докаже, че той умишлено е убил съпругата си „с особена жестокост“ и системно я е подлагал на издевателства и тормоз, отбелязва МТ. Експерти са на мнение, че такава присъда е малко вероятна предвид изискването на пълно единодушие на 10-е съдебни заседатели и на съдията, който ще обсъжда заедно с тях какво да бъде отсъдено – особеност на казахстанското наказателно правораздаване.

Защитата на подсъдимия е избрала твърда, несигурна, но не и безнадеждна тактика – свеждане на случилото се до особеностите на битуващия в страната патриархат: смъртта на Салтанат била предшествана от обичайна семейна кавга, провокирана от жертвата.

Фактът, че подсъдимият се опитва да опетни починалата и да убеди съда, че съпругата му се е държала предизвикателно, че е била ревнива и емоционално нестабилна, алкохоличка и склонна към насилие, предизвика невиждана буря в обществото, подчертава МТ. Бишимбаев настоява, че макар да е „предизвикал обстоятелствата, довели до смъртта ѝ“ никога не е възнамерявал да убие Салтанат. Подсъдимият твърди, че само я е шамаросал два пъти и „съзнателно“ я е ритнал по хълбока, убеден, че животът й не е в опасност.

В същото време семейството на жертвата и нейни приятели съобщават, че по време на едногодишния си брак младата жена е била обект на побои, тормоз и психологическо насилие.

Бакицан Байжанов – роднина на Бишимбаев, също е подведен под отговорност, защото прекарал последните часове от живота на Салтанат помагайки на шефа си да изтрие кадри от камерите в ресторанта и после вечерял с него докато Салтанат издъхвала, обобщава МТ. Пред съда обаче Байжанов твърди, че не си е давал сметка, че съпругата на Бишимбаев е смъртно пострадала, защото неговият „традиционен манталитет“ не му позволявал да се намеси в семейния живот на по-възрастния си роднина.

И дори кадрите от ВИП залата да са изтрити, на съдебните заседатели са били показани кадри от основната зала на ресторанта. На тях се вижда как Бишимбаев удря съпругата си по лицето и продължава да я рита, докато тя лежи на пода, а накрая я влачи за косата.

Вместо да извика линейка, Бишимбаев се обажда на врачка, с която общува. Тя го уверява, че всичко със Салтанат ще бъде наред и това, казва подсъдимият, го успокоило. В съдебната зала подсъдимият не се разкайва. С прясно оформена прическа и трима адвокати младоликият Бишимбаев се бори за бъдещето си, без да демонстрира и сянка на съмнение дали заслужава по-добра съдба, коментира МТ.

Изданието изтъква, че подобно на много мъже в Казахстан, Бишимбаев твърди, че жена му не се е стараела достатъчно. Не била идеална съпруга, жена и човешко същество. Но позволява ли казахстанският наказателен кодекс несъвършени хора да бъдат убивани, пита риторично МТ и дава отговора – категорично „Не“.

Казахстан се обявява за светска държава и уважава върховенството на закона. Но тезата, че жертвата сама си е виновна за това, което я е сполетяло, още е в обръщение, отбелязва МТ. Вестникът припомня и контекста, в който през 2018 г. Бишимаев е осъден на 10 години затвор за получаване на подкупи „в особено големи размери“ и злоупотреби с държавни средства. Но още през януари 2019 г. е освободен условно и помилван от тогавашния президент Нурсултан Назарбаев.

Сега, когато се говори за смъртта на Салтанат, често се използва условно наклонение: „Ако той не беше освободен, двамата нямаше да се срещнат и тя щеше още да е жива“. Но нея вече я няма и затова част от обществото в Казахстан, което внимателно следи съдебното дело, не желае този път съдът да проявява милост.

На среща с журналисти на 15 април говорителят МВнР в Астана Айбек Смадияров каза, че не смята, че общественият ропот ще помрачи образа на Казахстан зад граница. „Точно обратното, в сравнение с много от нашите регионални партньори, ние сме по-напред по отношение на такива нововъведения“, цитира го МТ.

Според изданието съдебният процес е водоразделен момент в Казахстан. Става дума за битка между стария свят, където жените са виновни за упражняваното срещу тях насилие, и встъпването в брак, независимо на каква цена, е мерило за това, че жената е изпълнила дълга си, и новия свят. Свят, в който убиването и удрянето на жени е неприемливо, а бракът по любов струва повече от публичния срам от развод.

На 8 април защитата на Бишибаев прочете в съда ръкописно „изявление“ на Нукенова, че обещава редовно да ходи на психолог, да работи върху себе си, да е честна, почтителна и да уважава Кандък, да се развива духовно, да се грижи за дома и за любовта между нея и съпруга й с помощта на Аллах. За пръв път чувам съпруга да пише нещо подобно за своя съпруг, отсича обаче, видимо изненадана, строгата съдийка Айжан Кулбаева.

По време на делото става ясно, че братът на Салтанат – Аитбек, отчаяно се опитвал да я спаси и сега се бори за възмездие. Неговият профил в „Инстаграм“ има близо 800 000 последователи. Аитбек помага на жертви на домашно насилие и защитава паметта на покойната си сестра на всяко съдебно заседание, отбелязва МТ.

Статистиката на ООН сочи, че всяка година в 19-милионен Казахстан 400 жени стават жертва на домашно насилие, но реалният им брой вероятно е по-голям, смята авторката на МТ. Преди 2017 г. домашното насилие беше включено в два члена от наказателния кодекс и предвидените санкции бяха арест, глоба и поправителен/обществено полезен труд.

Но на 3 юли 2017 г. тогавашният президент Назарбаев декриминализира свързаните с домашно насилие деяния – решение, подкрепено от МВР и главната прокуратура с цел „засилване на превантивните мерки срещу извършителите и осъвременяване на законовия процес по съдебното им преследване“, цитира обосновката Зарина Ахматова от МТ.

Оттогава правозащитници и активисти полагат усилия домашното насилие в Казахстан отново да стане наказуемо. Преди 4 години закон за превенция на домашното насилие е на косъм от одобрение, но кампания по компрометирането му оказва натиск върху властите да се откажат от него. Опонентите му тогава твърдят, че текстът противоречи на традиционните ценности в страната. Тези ценности обаче костват живота на много казахстански жени, обобщава МТ.

След смъртта на Салтанат петиция за криминализиране на домашното насилие събира 120 000 подписа. Над 5000 души подкрепят с писмо до горната камара на парламента – Сената, искане за приемане на закон, наречен неофициално Законът на Салтанат.

Когато на 11 април казахстанският парламент прие този закон, мнозина написаха в социалните мрежи, че това е и символичен дар за починалата Салтанат. Също символично новият закон е одобрен на рождения ден на Бишимбаев, допълва Зарина Ахматова. На 15 април президентът Касъм-Жомарт Токаев подписва закона за защита на жени и деца от домашно насилие.

За насилие и нанасяне на лека телесна повреда наказанието е до 600 часа общественополезен труд или до 3 години затвор. За средна телесна повреда в условия на домашно насилие са предвидени до 2 години затвор, а при тежка телесна повреда – от 3 до 8 години зад решетките.

Радио „Свободна Европа“ (РСЕ) обаче, задава въпроса дали Казахстан наистина иска да спре домашното насилие или просто да контролира изпращаните до обществото послания. Медията обръща внимание, че на 26 ноември 2023 г. в страната се случва нещо необичайно – разрешено е провеждането на демонстрация в Алмати, посветена на насилието срещу жени.

А интервютата на РСЕ с участници склонили да говорят, разкриват, че мнозина от тях са пропътували над 1000 километра от Астана, за да протестират в Алмати, но не могат да обяснят за какво точно се обявяват отвъд отхвърлянето на, по думите им, „животинското насилие“.

За животинско насилие се говори на плакатите на участниците, много от които са с животински маски, а манекени маски на животни са затворени в клетка. Според Алихан Сарсенов – член на групата „Жана адамдар“ („Нови лица“), организирала акцията, демонстрантите „не виждат смисъл“ от по-строго законодателство срещу домашното насилие и настояват за промени в поведението на гражданите.

„Мисленето на хората няма да се промени, ако (наказанието) се промени с 5 или 10 години. Трябва да променим собственото си мислене, така че хората да осъзнаят, че насилието е лошо нещо, казва Сарсенов, цитиран от РСЕ.

Тази сдържана позиция, посочва РСЕ, и самият факт, че акцията на „Жана адамдар“ е била разрешена, става по-разбираема като се има предвид, че групата е ревностен привърженик на президента Токаев и се е сещала с него. След новината, че „Жана адамдар“ са получили разрешение да демонстрират, независими феминистки организации в Казахстан се оплакаха, че съветници в президентската администрация се опитват да яхнат емоционалния обществен дебат за насилието, основано на пола.

Същевременно властите разследват феминистката НПО NeMolchi.kz (НедейдаМълчиш), а ръководителката ѝ Дина Смайлова е обвинена във финансови злоупотреби. Както изглежда, посочва РСЕ, проблемите на NeMolchi.kz произтичат от това, че на тяхна акция е говорил братът на убитата Салтанат.

От друга страна, председателят на долната камара на казахстанския парламент – Мажилиса, Ерлан Кошанов, каза още на 5 декември 2023 г., че законодателите обмислят промени в наказателния кодекс, така че условните присъди за средно и тежко домашно насилие да отпаднат. Кошанов изтъкна, че през 2023 г. вече е постигнат напредък, след като основание за арест на насилник може да е и жалба от трето лице, а не само от пострадалото, а видеоматериали също придобиват доказателствена стойност и могат да са основание за арест.

Но, както подчертава РСЕ, това е увъртане около главния проблем и Кошанов много добре го знае. По закон, дори при такива доказателства, споразумение между жертва и насилник може да доведе до прекратяване на делото и да остави пострадалото лице уязвимо за бъдещо насилие. Трябва да се отбележи, пише РСЕ, че полицията охотно улеснява такива помирявания, понякога срещу пари, дадени от насилника.

Активистката Маргарита Ускембаева казва, че самите правоохранителни органи не желаят законите срещу домашното насилие да влязат в действие. Скорошни случаи разкриват, че и полицаи са активни участници в насилие срещу жени в Казахстан, подчертава РСЕ.

Разследването срещу Смайлова от NeMolchi.kz започва дни, след като тя публикува на 16 ноември 2023 г. във „Фейсбук“ информация за инцидент, в който двама полицаи в град Конаев са изнасилили 14-годишно момиче, отбелязва РСЕ.

А седмиците преди публикацията на Смайлова също не допринасят за репутацията на националната полиция. Разпространено е видео, на което се вижда как полицай убеждава жертва на изнасилване от непознат, нахлул в дома ѝ, да оттегли жалбата си, изпратена и до президента, и внушава на жената, че само прахосва пари като наема адвокат. Освен това на 13 ноември става ясно, че полицейският началник в Жетъсуска област Марат Куштибаев е бил задържан за изнасилване на 27-годишна жена „докато е бил на работа“.

Не на последно място, според активисти, делото срещу Смайлова се крепи на показания, дадени принудително от граждани, които преди са дарявали средства на NeMolchi.kz.

Анализатор на РСЕ отбелязва, че процесът срещу Бишимбаев е „портрет на казахстанския политически елит“. Когато през 2016 г. Бишимбаев става министър, той е лансиран като представител на следващото поколение казахстански управленци: напредничав, патриот, получил лустро в американски университет с казахтанска държавна стипендия. И когато този фаворит на президента Назарбаев е уволнен само половин година по-късно и е задържан за корупция, това предизвиква малко земетресение във високите етажи на властта в централноазиатската държава, отчита РСЕ.

Кишимбаев обаче е помилван от президента, развежда се с втората си съпруга и се жени за Нукенова. Изправен отново пред съда за убийството ѝ, Бишимбаев твърди под клетва, че съпругата му паднала в тоалетната и така получила смъртоносната травма в главата. Бишимбаев оспорва и съдебно-медицинската експертиза, че същата вечер Нукенова е получила поне 12 удара в главата, довели до смъртта ѝ. Никъде в кадрите от охранителни камери в ресторанта, показани в съда, не се вижда жертвата да удря съпруга си, отбелязва РСЕ.

„Този човек, ако можем да го наречем така, беше министър на икономиката, приятели!“, написва блогърът Мурат Данияр, който води подкаста „Джуртин Баласи“ („Син на народа“). За Данияр това в съдебно дело се оглежда целият казахстански политически елит.

Редно е да се отбележи, пише още РСЕ, че в Казахстан обикновено прокурорът и съдията са в тандем и оправдателните присъди са рядкост, а независимостта на съдебната система „болезнено липсва“.

Но общественият и международният интерес към това дело прави невъзможно процедирането по обичайния начин, коментира РСЕ. И резултатът е съдебен процес, организиран по правилата. Юристът Джохар Утебеков коментира пред „Форбс Казахстан“, че по-откритият процес също носи рискове, защото е показал колко неадекватен е на моменти наблюдаващият прокурор.

На 15 ноември президентът Токаев проведе заседание с вътрешния министър, главния прокурор и председателя на Върховния съд и им нареди да обърнат специално внимание на това дело, като им напомни, че „законът е еднакъв за всички“, отбелязва РСЕ.

В Казахстан има и циници, пише РСЕ, които смятат, че делото срещу Бишимбаев е благодатно отклоняване на общественото внимание със зрелища. Според тях Бишимбаев всъщност е представител на ерата на 83-годишния Назарбаев, от когото сегашният държавен глава иска да се дистанцира. Освен това съдебните заседания съвпаднаха с най-тежките наводнения в Казахстан през този век – катастрофа, довела до евакуация на над 75 000 души и разкрила колко неподготвено е правителството за действия при кризи.

„Не искаме отзвукът от това дело да заглъхне и всички да се държат все едно всичко е наред, защото не е“, каза Александра Аканаева – главна редакторка на сайта „Селото“, цитирана от РСЕ.

През май 2023 г. говорителят на казахстанското МВР съобщи, че от началото а годината само 17% от заподозрените съпрузи насилници са били подведени под отговорност, главно с административни наказания, а причината е, че пострадалите оттеглят жалбите си.

В края на 2023 г. депутат от управляващата партия „Аманат“ предложи жените да подлежат на административна санкция за „провокиране на домашно насилие“, посочва РСЕ.

През 2020 г. – година на ковид пандемията, в Казахстан е имало 180 000 жалби за домашно насилие, при средно 50 000 в предходни години. Оттогава броят на такива жалби не слиза под 100 000.

Телевизия "Ен Би Си нюз" цитира брата на Салтанат, че казахстанското общество е преминало граница, от която връщане назад няма. Това, че въпросът за домашното насилие беше повдигнат, вече е половината от решението на проблема, смята Амангелди.

А телевизия „Ал Джазира“ цитира активистката Смайлова да казва, че "системата на новия президент е дала на казахстанското общество изкупителна жертва, свързана със старата система".

"И това имаше такъв ефект върху гражданите, че сега можем да си дадем сметка за целия гняв и възмущение, които сме трупали у себе си през всичките тези години. Системата ни даде изкупителна жертва, но тя наистина си е заслужила това, което ѝ се случва“, заключава Смайлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-685

5

nms

06.05 2024 в 09:20

Ислямисти, нормално жената е добитък, но това няма проблем за сащанските студенти с виолетови коси, които даже вече приеха исляма и се надупват с оголени задници в защита на боклуците от хамас.

22548

4

dolivo

06.05 2024 в 09:07

охо, местен мутробарок с азиатски отенъци и тънка писклива зурничка за фон, на ушенце.
В Саудитска са собственост жените и се дърмонтят и избиват, ако мръднат в страни.

Единствената грешка на жертвата е, че си е повярвала, че с тоя е ударила джакпота...

400

3

демотиватор

05.05 2024 в 18:53

Поредният *стан, в който се действа по понятия от навярно края на последния голям ледников период...

870

2

Constanza

05.05 2024 в 15:15

Голям мерзавец. Гледах откъси от делото. Обяснява с подробности как я е удрял, и то с такъв тон, сякаш всичко това е в реда на нещата.

870

1

Constanza

05.05 2024 в 15:13

В този текст трябва да е "обращение", а не "обръщение".