Коклюш: Без паника, ръст има на всеки 3-5 години

Янка Петкова 04 май 2024 в 10:30 3266 1

д-р Трифон Вълков, инфекционист

Защо коклюш и защо точно сега? Новите ваксини ли са виновни, старите не бяха ли по-добри? Да се тестваме ли или е излишно? Може ли нещо да спре магарешката кашлица или трябва да чакаме да отмине? Въпроси като за инфекционист, какъвто е гостът на OFFNews д-р Трифон Вълков.

Това е лекарят, който не излезе от COVID отделението в Инфекциозна болница по време на пандемията. Острите инфекции с вирусен и бактериален произход са негова професионална слабост. Главен асистент е към катедрата по Инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина на Медицински университет София. Специализира Клинична вирусология към Националния център по заразни и паразитни болести.

Ваксината ли е причината

И старата, и новата ваксина срещу коклюш не предпазват от заразяване. Новата ваксина срещу коклюш е ефективна и си върши перфектно работата, казва специалистът. Това е ацелуларна ваксина, която е на разположение в България след 2010 година. Поставя се в по-голямата част от света. Ваксината не съдържа целия бактерий, а само основни негови структурни антигени. Един от тези структурни антигени е инактивирания пертусис токсин, който предизвиква мъчителната кашлица.

Чрез обработка този токсин е загубил способността си да предизвиква мъчителната кашлица, но е запазил способността да бъде видим от имунната система, тя да го разпознава и да реагира с образуване на специфични антитела. Другите две съставки са антигени, разположени на повърхността на бактериалната клетка, благодарение на които тя се фиксира върху лигавиците на дихателните пътища на организма. 

Имунитетът е с продължителност от 3 до 5 години в най-напрегнатия си вид, след което постепенно започва да отслабва. Срещат се проучвания, които показват продължителност на имунитета до 10 години. Абсолютно никога нито старата, целоклетъчна ваксина, нито новата са претендирали, че са в състояние да образуват имунитет срещу заразяване с коклюш. Те предпазват от боледуване, обяснява д-р Вълков.

Защо коклюшът се появява през определени интервали от време

По думите на инфекциониста има цикличност в повишената заболяемост от коклюш средно между 3 и 5 години.

Има няколко възможни хипотези – имат се предвид, разбира се, и мерките по време на пандемията, когато имаше спад на всички респираторни заболявания и антиваксърството. 

Съществува т. нар. фазова конверсия – прословутите антигени, които влизат в състава на тази ваксина, имат определена структура. Причинителят е в състояние леко да я променя с времето. Мутацията е един от основните двигатели на еволюционния процес. При вирусите това се осъществява чрез мутация в генома, което води до промяна в структурата на определени антигени, които са подложени на натиск от имунната система. При бактериите е по същия начин. Това са структури, от които зависи правилното закрепване на микроорганизма към епителните клетки на лигавицата на дихателните пътища. Факторите на тези промени са обусловени от външната среда. При коклюша имат значение факторите на външната среда – температура, влажност, налягане, които също могат да доведат до тези леки промени. Но трябва да се има предвид, че изменчивост по отношение на токсина, който предизвиква кашлицата няма, казва д-р Вълков.

Как протича заболяването

Има описани три стадия на развитие на коклюша. Първият е катарален – оплакванията са като при възпаление на горните дихателни пътища, има лек дискомфорт и сухота в гърлото, хрема, общо неразположение, но нещо, което може да се използва като ориентир е, че при него няма температура, това е явен маркер. Този стадий е около десетина дни.

Втория етап е конвулсивният стадий, който продължава до няколко месеца. Характеризира се с пристъпна кашлица, без отделяне на обилна храчка. Важно е да се знае, че при децата такъв шумен реприз (наподобяващ магарешки рев звук при вдишване) няма, еквивалент е спирането на дишането. Възможно е и да повърнат.

Помагат ли антибиотиците

Ако антибиотичната терапия започне в кратки срокове след поява на симтптомите - на 7-10-12 ден от началото, човек боледува по-кратко и по-леко. След този период бактериалната клетка произвежда споменатият токсин и антибиотикът няма да снижи продължителността на боледуване нито ще редуцира симптомите. Но препоръките са за даване на антибиотик до 40 ден от началото на симптомите. Не се цели до по-слабо боледуване, а да елимираме възможността да се заразява.

Как боледуват малките деца

По данни на института "Робърт Кох", където са анализирани данни за приети на болнично лечение деца с коклюш  при 75% усложнението е пневмония. 25% от хоспитализираните имат симптоми със спиране на дишането и се налага подаване на кислород, 15% от децата развиват гърчове и 5% енцефалопатия. Затова малките деца, особено тези, на които още не е поставена ваксина, трябва да се пазят от контакт с много хора.

Изключително потентният токсин

По думите на д-р Вълков при коклюша кашлицата преминава, когато се изчерпи токсина. Има медикаменти, които могат да облекчат тези симптоми, но те трябва да се предпишат от лекар. Налягането има благоприятен ефект върху кашлицата – в миналото практикували качване на нависоко в самолет, за да спре. Инхалациите могат да подобрят дишането, но няма да спрат кашлицата. 

Тестването или "който търси - намира"

В момента за коклюш се тества повече и затова случаите са много. Ако човек се изследва в началния стадий, може да се помогне и на тежестта и продължителността на боледуване. Диагностиката не е променена от последните години. В момента са коклюш се говори повече и хората се тестват, ако не се говореше повечето от случаите нямаше да бъдат хванати.

Не мисля, че има основание за паника. Важното е да знаем как да се предпазим и че най-правилният начин за предотвратяване на тежко боледуване е профилактиката. Когато хората са ваксинирани не боледуват или боледуват много леко. Ваксинациите при бременни жени са препоръчителни през третия триместър. Няма основания да смятаме, че не ни очаква спокойно лято, казва инфекционистът д-р Трифон Вълков.

Целия разговор със специалиста можете да проследите във видеото.

Абонирайте се за канала на OFFNews в YouTube!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата