Ексклузивно Опитаха да ме вербуват. Отказах! Етиен Леви разказва за картончето в ДС пред Искра Ангелова (видео)

Няма да влезем в еврозоната преди 2026 г., прогнозира Дянков

OFFNews 16 май 2024 в 11:25 1999 3

Симеон Дянков, бивш министър на финансите по време на кабинета

Снимка Архив

Симеон Дянков, бивш министър на финансите по време на кабинета "Борисов 1"

България ще може да влезе в еврозоната най-рано през 2026 година, прогнозира пред БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Той е на мнение, че за да бъде постигната тази цел, е необходимо да има работещо редовно правителство, както и да се проведе много добра информационна кампания за обществото.

"Не сме готови - не покриваме инфлацията. Има няколко закона, които трябва да се приемат. В момента България е в един доста неприятен списък за страни, в които се перат пари, така че там трябва да се направят не само законови промени, а цялата инфраструктура и институциите, които трябва да се занимават с това, в момента не работят добре в България", коментира финансовият експерт.

Според него освен това е важен фактор ниската обществена подкрепа за влизането на България в еврозоната - около половината българи не са убедени, че това ще доведе до положителен ефект. По думите му липсата на информационна кампания е причина за това.

Дянков отбеляза, че ситуацията с инфлацията с подобрява, но не достатъчно бързо, за да влезем скоро в еврозоната. Той прогнозира, че чак в края на 2025 г. България ще успее да изпълни критериите, за да приеме еврото.

"Няма как да стане 2025 г., най-рано може да се случи през 2026 г., но за целта е нужно редовно правителство и информационна кампания. Тепърва ще излязат на дневен ред важният въпрос, който вълнува и граждани, и бизнес - като влезем, какво?", каза Симеон Дянков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1845

3

ob1

16.05 2024 в 13:02

Причината е съвсем различна - твърде много неподходящи хора имат едни големи количества незаконни левове, които нямат как да обърнат в евро.

14369

2

случайно прочетох

16.05 2024 в 12:44

Тоя да си яде постната пица и да си трае!
Михлюзин!

11364

1

Sin

16.05 2024 в 12:28

Съжялявам, но какъв авторитет има този руски под***урник, та да бъде цитиран тук, извинявам се за думата ?