Ексклузивно Опитаха да ме вербуват. Отказах! Етиен Леви разказва за картончето в ДС пред Искра Ангелова (видео)

БАН подкрепи позицията на висшите училища

OFFNews 16 май 2024 в 17:05 1353 0

Снимка БАН, Българска академия на науките

Българската академия на науките изцяло подкрепя позицията на висшите училища, изразена в публикуваното отворено писмо до държавните институции от 14 май 2024 г. Неизпълнението на поетите от държавата задължения относно повишаване на доходите на преподавателите и учените и неспазването на Закона за висше образование е недопустим акт, заявяват от ръководството на БАН.

Анкета: Подкрепяте ли протеста на университетите?

Вторник вечерта (14 май) Съветът на ректорите изпрати отворено писмо до президента, до служебния премиер, до министри, до българския еврокомисар, до омбудсмана, до председатели на парламентарни комисии и до председателите на парламентарни групи, в което се посочва, че държавните и част от частните висши училища се вдигат на протест и няма да отворят врати за студентите в понеделник.

"Приетите промени в Закона за висшето образование, осигуряващи предсказуемо и плавно нарастване на заплащането на висококвалифицирания труд на хората в сферата на висшето образование и науката, са резултат от съвместните усилия на цялата академична общност и профсъюзите и бяха подкрепени с разбиране от Министерството на образованието и науката и в Комисията по образованието и науката в Народното събрание. Високото качество на висшето образование и научните изследвания в България би трябвало да са национални приоритети и основна част от националната ни сигурност, което налага подготовката и квалификацията на високо образовани преподаватели и експерти във всички области на науката и познанието. Изграждането на кадри е дълъг процес, който изисква спазването на конкретни ангажименти от държавните институции, гарантиращи устойчивост и конкуренноспособност. Образованието и науката са основните фактори за просперитета на всяка нация и трябва да залегнат в дългосрочната стратегия на политическата класа с ясни отговорности, които да бъдат спазвани", допълват от БАН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови