Ексклузивно Манол Пейков купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

ПП-ДБ: Служебният кабинет да не иззема ролята на регулатор и да плаши хората с високи цени на тока

OFFNews 12 май 2024 в 18:20 1787 2

лого

Снимка Wikipedia

Днес назначеният от ГЕРБ служебен министър на енергетиката Владимир Малинов, изземайки ролята на регулатора КЕВР, обяви, че цената на електроенергията за битовите потребители от 1 юли вероятно ще се увеличи.

Неясни остават същинските аргументи за такова предполагаемо увеличение. Малинов не даде обяснение, а не беше и попитан, как така ще се увеличи цената на електроенергията за хората, при много по-ниска цена на електроенергията днес, в сравнение със същия период на миналата година. Това се казва в позицията ПП-ДБ.

"Продължаваме промяната – Демократична България" единствена има визията как да се състои плавният преход към либерализация на енергийния пазар, така че да няма шокови поскъпвания за битовите потребители. По време на кабинета "Денков" беше прието и решение, с което се предоставяха допълнителни средства на Фонд сигурност на електроенергийната система, именно за да се компенсират потребителите при излизане на свободния пазар. Това решение беше отменено от служебния кабинет на ГЕРБ-ДПС още в първата седмица от управлението им. Беше отложена и либерализацията с аргументи да не се повишава цената за хората, затова сега задаваме логичния въпрос какво точно крои тази служебна власт, с което да натовари бюджета на българските семейства – без визия за дългосрочно решение, се допълва в позицията на коалицията.

Въпреки предизборните обещания и опити да се баламосват и плашат хората, никоя политическа сила освен "Продължаваме промяната – Демократична България" не предлага реални мерки за отдавна закъснялата реформа в сектор енергетика, която да гарантира енергийната ни сигурност и най-вече интереса на потребителите да бъдат защитени, информирани и свободни да направят своя избор.

Отново ли предизборните обещания за "спасяване на българската енергетика" ще са за сметка на битовите потребители?

Напомняме за пореден път, че е крайно време е служебният кабинет да се откаже от големите национални теми и да се залови с единствената задача, която Конституцията му вменява – да организира честни избори. Тази власт няма легитимно право да подменя важните решения за бъдещето на България, пише още в позицията на ПП-ДБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

145

2

Far Rider

13.05 2024 в 09:09

Ех, тези регулатори! Все те са в ума на Продължаваме ПОДМЯНАТА! Нито една дума за хората, но се говори само за тях, за съдебната реформа, за министерски креска и за контакти. Това е целта им!

105

1

Балканец

12.05 2024 в 18:56

“ По време на кабинета "Денков" беше прието и решение, с което се предоставяха допълнителни средства на Фонд сигурност на електроенергийната система, именно за да се компенсират потребителите при излизане на свободния пазар.”

За късопаметните,

кабинетът “Денков” наистина се опита да допълни този фонд, но трябва да споменем защо.

Причината, този фонд да има нужда от “кабинета Денков”, е самия “кабинет Денков”, където финансовият министър източи 1/2 от този фонд.

Не съм наясно къде точно потънаха тези пари.

Вони на евтин популизъм, значи трябва да идва от умно-красивите ни спасители.