Ексклузивно Опитаха да ме вербуват. Отказах! Етиен Леви разказва за картончето в ДС пред Искра Ангелова (видео)

ПП-ДБ упорстват за извънредното заседание за пенсиите, не позволяват ''игрички с пенсионерите''

Ружа Райчева 14 май 2024 в 19:42 4777 6

Атанас Атанасов и Кирил Петков в Шумен

Снимка Продължаваме промяната/Фейсбук

Атанас Атанасов и Кирил Петков в Шумен

"Продължаваме промяната - Демократична България" продължават да настояват за извънредно заседание на парламента по повод планираното през юли увеличение на пенсиите, въпреки уверението на служебното правителство, че то ще се случи според заложените в бюджета параметри.

По думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в петък служебното правителство е взело решение пенсиите да се увеличат с 10%, а не със заложените в държавния бюджет 11%. От ПП-ДБ в неделя се противопоставиха срещу решението, след което днес правителството окончателно реши увеличението да е с 11%, каза той. 

"След като ние казахме - дадоха крачка назад. Ще ги задължим да изпълнят заложеното в бюджета чрез гласуване в пленарната зала на парламента, така че да сме сигурни, че няма да откраднат 100 млн. лв. от пенсионерите", каза Кирил Петков пред журналисти на предизборно събитие в Шумен. 

По думите му служебното правителство твърде често сменя мнението си. Той даде пример и с решението за строеж на частна детска болница, от което кабинетът "Главчев" впоследствие се отказа.

"Въпреки че сега казват, че ще качат пенсиите с 11%, ние им нямаме доверие. Няма да позволим да се случват такъв тип игрички с парите на пенсионерите", коментира Петков.

Според него в Народното събрание ясно ще се види кои политически формации няма да гласуват за подкрепата на пенсионерите и "ще искат тези пари да бъдат откраднати".

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов добави, че "казано на булевареден език служебното правителство се е опитало да мине тънко".

"Затова насочихме прожектора. Ако не бяхме реагирали на това нещо, нямаше да отстъпят", каза Атанасов.

Предложението на ПП-ДБ е извънредното заседание на Народното събрание да бъде утре от 10 часа. Засега изпълняващата длъжността председател на НС Росица Кирова не е потвърдила окончателно дали ще уважи искането им. ПП-ДБ предлагат да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев по повод увеличението на пенсиите, както и да бъде гласувано проекторешение, задължаващо  Националния осигурителен институт да подкрепи решение за осъвременяване на пенсиите в размер на 11%.

Ружа Райчева

Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

6

Stoyancho

15.05 2024 в 14:29

EEE, предизборно са се изучили и те

1017

5

IvoIvo

15.05 2024 в 13:15

Обаче има нещо притеснително и съмнително в това упорство...

1005

4

Sanata

15.05 2024 в 09:29

Тикван и Шишан се скъсаха да си правят PR и са на всяко гърне мерудия и то дълго преди да влезем в предизборна кампания. Сега да си носят отговорността за собственото си правителство. Главчо не смее да издиша без Тикван да му каже "може", а Шишан е взел и ГЕРБ на аренда, скоро няма да има нужда от коалиции, ще са ДелянПеевскиСо и Гепя и в Евро и в Рубли- Борисов. Тъй че щом тия двамата са решили да режат от пенсионерите, Тикван и Шишан да имат доблестта да кажат открито че е тяхно решение или да гласуват обратното за да няма тън-мън после.

145

3

Far Rider

15.05 2024 в 08:25

Ех, Кирца! Пак ли ще правиш пропаганда или ще чупиш шишета и маси?

-93

2

br.bravo

14.05 2024 в 21:10

Партията на популистите ще утече в канала, въпросът е дали ДБ/ДСБ ще потънат заедно с тях- нали уж бяха десни- кви пенсии, кви 11%.

805

1

stix

14.05 2024 в 19:50

Ще използват безплатно трибуната за предизборна кампания.Ето затова не трябва да има НС по време на кампания.