Ексклузивно Манол Пейков купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

Разсеяхме пушилката на ПП-ДБ. Не може да агитират с пенсиите, заяви Главчев

България подкрепя Македония за ЕС, но само при условие, че спазва сключените договори, каза служебният премиер

Ружа Райчева 15 май 2024 в 12:05 2611 6

Димитър Главчев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че "предизборната пушилка" на "Продължаваме промяната - Демократична България" относно повишението на пенсиите е била разсеяна. В началото на днешното заседание на Министерски съвет той обяви, че не може пенсиите да са "предизобрен плакат и агитационен материал на полтическите сили".

Вчера Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) реши размерът на пенсиите от 1 юли да бъде увеличен с 11%. Въпреки това от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) продължиха да упорстват в искането си за свикване на извънредно заседание на Народното събрание, защото нямало да позволят "игрички с пенсионерите" - т.е. увеличението да е не 11, а 10%. Съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че няма доверие на служебното правителство и те трябва да бъдат задължение да изпълнят заложеното в бюджета увеличение на пенсиите.

"Вчера всички станахме свидетели как още една предизборна пушилка беше разсеяна. Не може и пенсиите да са предизобрен плакат и агитационен материал на полтическите сили. Взехме решение в съответствие със закона", каза днес Димитър Главчев.

Той увери, че основна задача на служебното правителсто е да организира прозрачни и честни избори и че до момента "всичко върви по план". От Министерството на електронното управление са уведомили премиера, че графикът се спазва, удостоверяването на съответствието на машините върви по план, екипите работят и се очаква от 24 до 26 май да бъде приключен процесът.

Служебният премиер коментира и президентските избори в Северна Македония, като каза, че България многократно е заявявала подкрепа за европейската перспектива пред страната, но само при условие, че се спазват всички сключени договори.

"Ако Северна Македония продължава да има желание за членство в ЕС, би трябвало да спазва всички договорнетости. В такъв случай България няма да е пречка на Северна Македония да се присъедини към ЕС", заяви Димитър Главчев.

Ружа Райчева

Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11882

6

leomesi

16.05 2024 в 11:06

Точно пушилка е думата. Въздух под налягане...

1017

5

IvoIvo

16.05 2024 в 10:41

Те обичат да яхват :)

900

4

Gavrilov

15.05 2024 в 13:51

Песнионерите, които ще са с по-малко пари в крайна сметка:

"Йеее, благодарим ти Бай Главча, че разсея пушилката!"

2550

3

alfakentavur

15.05 2024 в 13:13

А Главчев може да агитира за коалицията Тиква-Шиши с анти ПП/ДБ риторика.

7925

2

Trabajo

15.05 2024 в 13:06

не ми е ясно, какво му по-важно на този - да направи сечено на ПП-ДБ или да се докара пред началника си?
щото понякога двете задачи не са в пълен синхрон ...

22553

1

dolivo

15.05 2024 в 13:03

хахаха, тиквеник още един
 
X

Граждански активист в политиката