Ексклузивно Манол Пейков купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

Румънците очакват визите за САЩ да паднат от октомври, свалят процента откази с преиздаване

Ружа Райчева 15 май 2024 в 15:20 3016 0

Снимка Getty Images

Румънският министър-председател Марчел Чолаку заяви, че до октомври тази година румънците няма да имат нужда от визи, за да пътуват в САЩ, предаде новинарският сайт Romania Insider.

Премиерът подчерта необходимостта от постоянна мобилизация на румънците за подновяване на изтичащите им визи. Той също така отбеляза, че Полша е преминала през подобен процес и е постигнала успех. Подновяването на вече издадени визи би помогнало за намаляване на процента откази - официалното условие за отпадане на визовия режим.

"Фискалната година в САЩ приключва през септември. Твърдо съм убеден, че най-късно до октомври вече няма да имаме нужда от визи за САЩ. Вярно е, че трябва да продължи мобилизацията от страна на румънците за подновяване на визите им, чийто срок изтича", заяви Марчел Чолаку.

По думите му е нужна мобилизация от страна на румънците за подновяване на визи и от това те да разберат, че е настъпил исторически момент.

Миналият месец румънските власти обявиха, че страната е все по-близо до изпълнението на техническите критерии за присъединяване към Програмата за безвизово пътуване на САЩ. За да се включат в програмата, държавите трябва да имат процент на отказани кандидатури под 3%. Според правителството е необходима подкрепата на всички румънци, които притежават или са притежавали американска виза В1/В2, за да бъде постигната тази цел.

Ружа Райчева

Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови