Сарафов за арестувания инспектор от ИВСС: Непристойно и срамно поведение

Инспекторатът към ВСС категорично се разграничава от поведението на Александър Мумджиев

OFFNews 16 май 2024 в 16:18 2610 0

Борислав Сарафов

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Борислав Сарафов

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов определи поведението на арестувания инспектор от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) Александър Мумджиев като непристойно, срамно и силно уронващо престижа на съдебната власт. 

Мумджиев беше задържан на 8 май във Враца, където отишъл, за да извърши проверка в районната прокуратура. Настанил се в хотел, където обаче започнал да отправя неприлични предложения на камериерките. Например при влизането им в стаята му, той лежал гол, покрит с одеало от кръста надолу и искал от тях да му изгладят ризата. От друга поискал сексуални услуги.

Наложи се служителите на хотела да се обърнат към полицията, а инспекторът бил задържан за кратко

И.ф. главен прокурор е изпратил в Народното събрание доклад на Районната прокуратура във Враца, тъй като парламентът има правомощията да избира и да освобождава от длъжност членовете на ИВСС.

Копие от доклада на Районна прокуратура-Враца е изпратено и до Теодора Точкова, главен инспектор в Инспектората към ВСС, както и до Висшия прокурорски съвет, съобщават от прокуратурата. 

От Инспектората изпратиха излязоха с позиция по казуса: 

"Във връзка с публикуваната днес в много електронни медии информация за недопустимо поведение на инспектор Александър Мумджиев в гр. Враца и образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 325 НК, ще се извърши проверка от РП – Враца, която ще установи налице ли са достатъчно данни за повдигане на обвинение.

Изложените в електронните медии данни сочат за поведение, несъвместимо със заеманата длъжност, накърняващо престижа на съдебната власт, поради което ИВСС ще изпрати до ВСС и Народното събрание предложение за освобождаването му от длъжност на основание чл. 48, ал. 1, т. 5, пр. последно от Закона за съдебната власт. Въз основа на това предложение една пета от народните представители или ВСС могат да направят предложение за освобождаването на Александър Мумджиев от заеманата длъжност, инспектор в ИВСС.

Инспекторатът към ВСС категорично се разграничава от поведението на Александър Мумджиев, което накърнява престижа на съдебната власт, престижа на ИВСС, както и престижа на съдиите, прокурорите и следователите."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови