България е домакин на 11-ата международна платежна конференция на Европейската асоциация на клиринговите къщи (EACHA)

Представители на БНБ и БОРИКА, заедно със 160 делегати, очертават тенденциите в платежната индустрия за следващите 12 месеца

OFFNews 21 май 2024 в 14:43 14195 0

На 21 и 22 май в София, България е домакин на 11-ата годишна конференция на Европейската асоциация на автоматизираните клирингови къщи (EACHA). Близо 160 делегати от 26 държави в Европа, заедно с представители на компанията-домакин - БОРИКА, обсъждат актуални тенденции и теми, засягащи платежната индустрия, и насоки за улесняване на оперативната съвместимост за клиринга и сетълмента на SEPA плащанията. Националният платежен и картов оператор БОРИКА е пълноправен член на EACHA и тази година успя да спечели домакинска роля на страната ни за този престижен форум.

Конференцията „European Payments Forum 2024“ е едно от най-очакваните събития в света на финансовите услуги и е платформа за обмен на опит, добри практики и сътрудничество между водещи експерти в платежната индустрия. Сред гостите са изпълнителни директори на банки, мениджъри в европейската финансова общност, както и висши ръководители на компании-визионери като Microsoft, Mastercard, EPI, Bizum, Swift и др.

Форумът ще бъде официално открит от президента на ЕАСНА, Хосе Луис Ланга на 22 май, а приветствено слово към делегатите ще поднесе подуправителят на Българската народна банка (БНБ) г-н Петър Чобанов. Централна роля в презентациите на лекторите е посветена на въздействието на изкуствения интелект върху плащанията, оперативната съвместимост на незабавните плащания в цяла Европа, както и съвместните инициативи за борба с измамите.

Сред водещите лектори на конференцията, които ще представят перспективи в областта на платежните системи пред участниците на форума, са: Главният изпълнителен директор на Lipis Advisors д-р Лео Липис, който ще презентира White Paper на EACHA и екологичния отпечатък на платежните инструменти, Кристиан Сарафидис, главен изпълнителен директор на отдела за финансови услуги за Европа, Близкия изток и Африка в Microsoft, който ще дискутира теми, свързани с изкуствения интелект и следващото поколение на услуги при плащанията. Той ще фокусира вниманието на аудиторията върху подпомагането на финансовите институции и финтех компаниите в тяхната дигитална трансформация. Интересна презентация ще поднесе и Директорът на отдел Бизнес развитие и данни в Iberpay, Лаура Тамайо, която ще представи нови услуги за предотвратяване на измами при плащания от сметка към сметка и сигурността на трансферите. Старши вицепрезидентът в Mastercard, Пол Джойнт, ще обхване темата за сътрудничеството при незабавните плащания и справянето с актуалните предизвикателства, а Майк Трутър от SWIFT ще представи значимостта на взаимното свързване на трансграничните незабавни плащания в глобален мащаб.

„EACHA e една от организациите с най-голяма тежест в Европейската платежна екосистема. БОРИКА активно участва в повечето нейни инициативи и домакинството на годишната конференция EPF 2024 е признание за ролята както на държавата, така и на Дружеството, в Асоциацията“, коментира г-н Петър Чобанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Радане, как го издържа Волгин?