Управленската програма на ГЕРБ: Нов Наказателен кодекс, да задминем Гърция по доходи

OFFNews 21 май 2024 в 13:08 1177 0

Наказателен кодекс

Снимка Архив

Наказателен кодекс

Нов Наказателен кодекс с разделяне на деянията на "престъпления" и т.нар. "простъпки", нов закон за ВиК, повече изнесени класни стаи и насърчаване на дуалната форма на обучение, са сред предложенията в управленската програма на ГЕРБ.  

При представянето ѝ днес зам.-председателят на партията Томислав Дончев заяви, че пазарът на труда е сред най-важните теми, а за него не се говори. Той заяви, че фокусът трябва да е върху образованието, така че то да не става обект на дребни политически спорове. По думите му е нужно и ускорено финансиране във военните сили. 

"Трябва да догоним съседните държави от ЕС. С Гърция ни делят 1700 лева на година на глава от населението. Като общество можем да си поставим разумна цел - да достигнем и задминем нашите съседи, които също са член на ЕС", каза Дончев.

В образователния сектор ГЕРБ предлагат да се насърчи дуалната форма на обучение - да се финансират класни стаи за дуално обучение и да има по-голяма подкрепа за работодателите. ГЕРБ предлагат да има повече изнесени класни стаи в предприятия и фирми, да се правят кариерни форуми на общинско ниво, да се направи нова програма "Хъб за свободни умове", който да създаде групи от млади лидери сред учениците от 8. до 12. клас, както и да се организира Национална Startup конференция за ученици, каза Красимир Вълчев.

В социалната сфера от партията на Борисов настояват на осигуряването на бързи доходи в нова заетост, подкрепа за първа работа за млади хора, подкрепа за т.нар. "сребърна икономика" (55+), насърчаване на трудовата мобилност, прогнозиране на професиите на бъдещето и активиране на икономически неактивните лица, посочи Деница Сачева.

По думите ѝ е също така е нужна модернизация на трудовото и осигурителното законодателство. Трябва да се повишат дигиталните умения и да се подкрепя бизнеса в процесите на дигиталната трансформация, каза Сачева. 

ГЕРБ обещават, че ако вземат властта, ще настояват за прозрачност на строителната администрация, както и че ще доизградят тунелите под Шипка и Петрохан. Акцент в регионалната програма на ГЕРБ е нов закон за ВиК с цел намаляване на загубите и аварийните ремонти, както и улесняване на процедурата по поставяне на соларни инсталации и на участието в програмата за саниране, заяви Деница Николова. 

В сектор правосъдие от програмата на ГЕРБ е заложено приемането на нов Наказателен кодекс (НК) и разграничване на обществените криминални деяния на "престъпления" и "простъпки", ускорено разглеждане на гражданските дела, гаранции за разглеждането на наказателните дела в разумен срок и въвеждането на принцип за "ексклузивитет на съдебния състав" и за разглеждане на всяко едно дело до приключването му, обясни Рая Назарян. 

Идеята на ГЕРБ е в новия НК да се засили превантивния ефект, за сметка на репресивния. Особено внимание да се отдели на пътната безопасност и високата смъртност - чрез подобряване на състоянието на инфраструктурата и автомобилния парк на страната. Да се увеличат камерите и възможността за съдействие между различните институции, предлагат ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Радане, как го издържа Волгин?