ISW: ВСУ се задъхва на източния фронт и в Харковска област. Русия пак ще превзема Часив Яр

OFFNews 19 май 2024 в 18:22 5382 3

Снимка Архив

Докато Въоръжените сили на Украйна се задъхват на източния фронт и в Харковска област, Русия пак удари по ключовия град Часив Яр, пише Институтът за изследване на войната (ISW) в последния си анализ. 

През последните дни руските сили са засилили усилията си за превземане на ключовия от стратегическа гледна точка Часив Яр, стремейки се да се възползват от задъхването на ВСУ заради силните настъпателни действия на Русия в Харков и Източна Украйна. 

Междувременно генералният щаб на ВСУ съобщи, че руските сили са извършили неуспешно механизирано нападение с приблизително подсилена рота с два танка и 21 бойни машини на пехотата в източната част на Часив Яр на 17 май.

На следващия ден руските сили са извършили механизирано нападение с приблизително подсилен взвод в същия район.

Руските сили масово използват бронирани машини в района на Часив Яр, а украинският президент Володимир Зеленски благодари на украинските сили край Часив Яр за унищожаването на поне 20 руски бронирани машини.

Руските сили не са постигнали забележими тактически успехи в района на Часив Яр, след като на 4 април проведоха механизирано нападение с размер на рота в източните покрайнини на града, и до 17 май не са провеждали подобни механизирани нападения в района, пише в доклада на ISW. 

Механизираното нападение от 4 април е последвано от засилени руски настъпателни операции в района на Часив Яр, а последните руски механизирани нападения в района вероятно предвещават цялостно активизиране на руските усилия за превземане на града.

Превземането на Часив Яр от руска страна би имало оперативно значение, тъй като би осигурило на руските сили благоприятни позиции за започване на последващи настъпателни операции срещу Костянтинка и Дружковка - градове, които формират южната част на украинския отбранителен пояс, представляващ гръбнака на украинската отбрана в Донецка област, пише ISW.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

145

3

Far Rider

20.05 2024 в 08:28

И 100 000 минуса да ми сложите не променят нещата. Цитирах написаното в статията, политически далтонисти. Светът не е само добри и само лоши.

300

2

демотиватор

19.05 2024 в 19:21

@БахмутскиДемон казва от окопите при Часов Яр:
"За Часик. Пълзят бавно по фланговете. Очакваме главния удар по-късно."

Ето го и в оригинал:
"Бахмутський Демон ????
Про Часік. Флангами повільно повзуть, чекаємо удар трохи пізніше головний.
82.4K views 13:50"

Според мен момчетата ще стоят на смърт с каквото оръжие им е останало и няма да сдадат "Часiк" ! ✊ ✊

145

1

Far Rider

19.05 2024 в 18:41

Руснаците пращат една рота да превземе стратегически пункт??! Това шега ли е?? 2 танка за подсилване на пехотна рота? И това затруднява украинската отбрана.