Женски затвор до Неапол бе евакуиран заради земетресение

OFFNews 21 май 2024 в 17:23 939 1

Неапол

Снимка БТА/АП

Трусът извади на улицата много хора в Неапол.

Женски затвор близо до Неапол беше евакуиран днес заради земетресението с магнитуд 4,4 с епицентър в активна вулканична зона западно от южния италиански пристанищен град. Това принуди стотици местни жители да прекарат нощта в автомобилите си или в палатки, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Няма ранени след труса снощи, а материалните щети са минимални, допълва агенцията.

Трусът е най-силният, откакто се води статистика за територията на древния спящ супервулкан, известен като Флегрейските полета (Кампи Флегреи), западно от Неапол, до бреговете на Тиренско море, където са разположени няколко неаполитански квартала и предградия, каза Джузепе де Натале, вулканолог от Националния център по геофизика и вулканология.

По време на последния значим трус в района през 1984 г. 40 000 жители са били евакуирани от съображения за сигурност заради продължителна сеизмична активност и очаквано вулканично изригване, каквото в крайна сметка не е имало, отбеляза АП.

Около 140 жени, излежаващи присъди в затвора в неаполитанското предградие Поцуоли, са били евакуирани, докато е имало проверка за евентуални щети по сградата. Жилищни кооперации също са били опразнени за инспекция, като от там са се изнесли 40 семейства, информира италианската държавна телевизия РАИ.

През нощта е имало общо около 150 леки труса, които са държали хората под напрежение, отбелязва АП, като допълва, че най-малко 500 души са преспали в палаткови лагери, организирани от службата за гражданска защита. Други са спали в автомобили.

Районът около Флегрейските полета е както сеизмично, така и вулканично активен. Земната повърхност се е издигнала с 1,3 метра от 2006 г. насам, което е повече в сравнение с времето преди труса от 1984 г. Вулканологът Де Натале подчертава, че е невъзможно да се предвиди кога може да има отново изригване или по-силен трус.

Най-малко половин милион души живеят в най-застрашения от евентуално вулканично изригване район. Националният център за геофизика и вулканология призовава италианското правителство да изготви план за укрепване на сградите в района, така че да могат да издържат на трус с магнитуд поне 5.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Радане, как го издържа Волгин?