Граничари на ГКПП "Видин" задържаха 62-ма мигранти

OFFNews 16 май 2024 в 18:25 3393 0

Снимка МВР

Гранични полицаи на ГКПП "Видин" разкриха тайник в товарен автомобил и задържаха 33-ма чужди граждани, съобщават от МВР. Контролът е извършен на 14 май, след като граничен полицай се усъмнил в поведението на шофьора.

Той е литовски гражданин. По документи превозвал торфена смес от България за Унгария. В хода на проверката бил открит тайник с импровизирани врати от шперплат, прикриващи метална конструкция с дължина около 12 метра.

Във вътрешността му проверяващите установили 33 чужди граждани – 21 пълнолетни и 12 непълнолетни младежи, по първоначални данни от Сирия. След оказана медицинска помощ, групата от нелегални мигранти е задържана в ГПУ- Видин и е уведомена районната прокуратура.

Към 19 часа на 15 май на ГКПП "Видин" пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, управляван от турски гражданин. Той излизал от територията на страната. По документи превозвал дървесни плоскости за Германия.

Българските гранични полицаи и румънските им колеги чули шум от товарната част. Те установили, че пломбата е манипулирана. Когато отворили, в товарното помещение граничните полицаи установили 29 мигранти между плоскостите. Шофьорът и чужденците са задържани в ГПУ- Видин, работата по случая продължава.

Пълнолетните мигранти и двамата водачи са привлечени към наказателна отговорност и с постановление на прокурор са задържани за срок до 72 часа.

Предстои произнасянето на съда по исканията на Районна прокуратура – Видин за вземане на мерки за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови