Ексклузивно Манол Пейков купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

Най-много заявления от чужбина за гласуване в изборите за НС са подадени от Турция

OFFNews 15 май 2024 в 15:50 1289 0

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Общо 38 288 са потвърдените заявления за гласуване в чужбина за изборите за Народно събрание, се посочва на страницата на Централната избирателна комисия. Най-много заявления от чужбина за гласуване в изборите за Народно събрание са подадени от Турция - 23 537. На второ място по брой са подадените заявления от Германия - 2713. От Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия има 2 325 заявления, от Испания - 1 332, а от САЩ - 1 310.

В полунощ изтече крайният срок, в който българските граждани могат да подадат електронно заявление за гласуване извън страната ни.

До 18 май ЦИК трябва да обяви и окончателния брой на държавите и секциите за гласуване извън страната, съгласно обявените срокове от комисията. Срокът, в който ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на страната ни изпращат мотивирано предложение до ЦИК за образуване на избирателни секции извън страната, е 17 май.

Избирателите с потвърдени заявления се вписват в избирателните списъци по места. Също така те могат да попълнят и декларация, че не са гласували на друго място в деня на вота и да бъдат вписани в секция по техен избор в деня на вота, като съответно упражнят правото си на глас.

Броят на потвърдените заявления в изборите за Европейски парламент е 9 747. Най-много са подадени от Германия - 2 648, и от Испания - 1 310.

В изборите за членове на Европейския парламент от България българските граждани, които отговарят на условията да избират, може да гласуват на 9 юни 2024 г. във всяка избирателна секция в държава членка на Европейския съюз, по свой избор.

В държавите, които не са членки на Европейския съюз, избирателни секции за изборите за членове на Европейския парламент oт България се разкриват и гласуването се извършва само в дипломатическите и консулските представителства на страната.

В изборите за народни представители българските граждани, които отговарят на условията да избират, може да гласуват на 9 юни 2024 г. във всяка избирателна секция извън територията на България по техен избор, като няма значение дали държавата е членка на Европейския съюз.

За тези избори избирателни секции се разкриват извън дипломатическите и консулските представителства на България в държавите, които не са членки на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Бил ли е Етиен Леви агент на ДС?