ОИК-Кюстендил отказа да прекрати правомощията на двама селски кметове

OFFNews 12 май 2024 в 15:01 1066 1

Кюстендил

Снимка Интернет

Общинската избирателна комисия-Кюстендил отказа да прекрати правомощията на кметовете на селата Жабокрът Юлиян Максимов и на Долна Гращица Екатерина Николова, които в деня на клетвата не са се отписали като съдружници и в управителните органи на дружество с ограничена отговорност и на кооперация, съобщи БНР.

Решението може да се обжалва в 7-дневен срок.

В ОИК са постъпили писма от председателя на Общински съвет Димитър Велинов, че кметът на Жабокрът Юлиян Максимов и кметът на Долна Гращица Екатерина Николова са подали заявления, с които са уведомили за несъвместимост в указания от ЗМСМА срок. Максимов бил съдружник и дори управител на дружеството "Жак" ООД, а Николова - в кооперация "Трите езера".

ОИК е извършила пълно установяване на фактическата обстановка, изпратила е и е получила отговор от Агенцията по вписванията и по Търговския регистър. Потърсила е и разяснения от кметовете на двете села.

"От събраните и представени пред ОИК документи, справки, възражения и приложенията към тях не може да се направи изводът, че са налице предвидените в закона предпоставки за предсрочно прекратяване пълномощията на Екатерина Георгиева Николова и на Юлиян Максимов", гласи решението на комисията.

Не е ясно дали това решение ще бъде обжалвано.

Според юристи съветници и в двата случая Законът за местното самоуправление е нарушен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2500

1

Козон

12.05 2024 в 19:13

Имената са взаимозаменими - кметът на село Юлиян Жабокрът Максимов (какво красиво име!) и кметицата на Долна Екатерина Гращица Николова.