ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1 - ще са в синьо и зелено

Кристина Минчева 14 май 2024 в 16:23 1119 0

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Бюлетините за вота 2 в 1 на 9 юни ще бъдат в различни цветове, за да не става объркване по време на гласуването. Бюлетината за избор на Народно събрание ще е със зелено кръгче отпред и зелена защитна лента на гърба. Бюлетините за Европейски парламент ще са в синьо кръгче отпред и синя защитна лента на гърба.

Изборните книжа бяха показани на брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК), по време на който говорителят на ЦИК Росица Матева илюстрира и как ще се гласува с машина.

При гласуване с хартиени бюлетини, преди да гласуват в кръгчето с преференции, хората трябва да изберат номера на партията, която подкрепят, обясни Росица Матева. Номерата на партиите са в квадратчета в лявата част на хартиената бюлетина, а кръгчетата с преференции се намират вдясно на бюлетината.

Говорителят на ЦИК призова гласоподавателите при машинен вот да са търпеливи и да изчакат бюлетините. След като се сгънат разписката от машината, трябва да се постави печат, преди тя да бъде пусната в съответната урна.

При машинния вот, след като избирателят постави картата в машината, се визуализира първият екран, където може да избере дали да гласува и в двата вида избори. При маркиране ще се отвори втори екран, на който избирателят ще бъде попитан в кои избори е предпочел да гласува. Ако потвърди, след това не може да направи промяна на своя избор. 

Ако е маркирано, че ще се гласува в двата вида избори, след потвърждението се визуализира бюлетината за народни представители, която ще бъде от две страници заради броя на партиите и коалициите. След като се маркира квадратче с номера на партия или коалиция, се активират кръгчетата с възможността да се гласува за конкретен кандидат. Машината не позволява първо да се гласува за преференция, а след това за партия или коалиция. След гласуване за Народно събрание, се визуализира и бюлетината за ЕП. 

Избирателят може да провери и избора си, като има възможност да се върне назад и да го промени. 

При натискане на бутона "гласуване" машината разпечатва и двете бюлетини, които са с различна дължина. По-къса е тази за членове на ЕП, по-дългата - за народни представители

Днес изтича срокът, в който избиратели извън България, които ще гласуват там, могат да подадат заявление за гласуване в чужбина.

"До 13:30 часа са подадени 8337 заявления за гласуване за Европарламент от нашите сънародници зад граница. Заявленията за гласуване за български парламент от нашите сънародници в чужбина са 34 069", каза Матева.

Днес трябва да бъде обявена втора част от списъка за чуждите граждани, които са на наша територия и ще гласуват тук. До края на седмицата ЦИК очаква да бъдат уточнени местата, за които все още няма съгласие за разкриване на избирателни секции извън българските дипломатически консулства.

До 18 май ЦИК приема документи за участие на партии и коалиции в частичните местни избори, които са насрочени за 23 юни. Те ще се проведат в 16 кметства.

Кристина Минчева

Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови