(ВИДЕО) Бяхме сами срещу Хитлер - лъжите на Путин за Втората световна война

Светослав Метанов 09 май 2024 в 18:27 16613 16

Съвместният парад на Вермахта и Червената армия в Брест на 22 септември 1939 г.

През първите години на Великата отечествена война СССР се бореше един срещу един с нацизма, докато цяла Европа работеше за Хитлер.

Тези думи на руския диктатор Владимир Путин, произнесени на днешния парад на Червения площад в Москва, са ясно отражение на налаганата от Кремъл митология за 9 май като изключително достижение само и единствено на Съветския съюз. Разбира се, въпросното изявление бе придружено и с обвинението, че сега "Западът се опитва да изопачи истината".

Наистина ли СССР се е борил сам срещу нацистка Германия?

Ако попитате 100 души в Русия - "Кога започва Втората световна война", то поне 90 от тях ще ви дадат един и същ грешен отговор - 22 юни 1941 г. Вероятно много от тях ще обяснят, че изобщо не е имало Втора световна, а че войната се нарича Велика отечествена, също и че храбрият съветски солдат сам е победил нацизма и е освободил цяла Европа. 

Всички тези възприятия сред руснаците са резултат от дългогодишната пропаганда по времето на Съветския съюз, която, след известна пауза по времето на перестройката на Горбачов и по-късно при Елцин, бе продължена и дори изострена до абсурдност при режима на Путин. И в крайна сметка мозъците на десетки милиони руснаци бяха промити от истинската памет за случилото се.

Брат Zа брата

Не само че Съветският съюз не се е борил срещу Хитлер в първия етап на войната, а му е бил съюзник.

Една от разкритите мръсни тайни на Втората световна война е т. нар. "секретен протокол" към Пакта за ненападение между Германия и Съветския съюз, по-известен като пакта "Молотов-Рибентроп". Чак до момента на разпадането си СССР отричаше неговото съществуване.  Този таен допълнителен протокол към документа от 23 август 1939 г. определя границите на областите от взаимен интерес в Източна Европа в случай на „териториално и политическо преразпределение“.

Само седмица по-късно - на 1 септември 1939 година Хитлер напада Полша, а на 17 септември Съветският съюз прави същото. Страната е окупирана от нацисти и комунисти. Забележителна е речта на Комисаря по външните работи на СССР Вячеслав Молотов, която той произнася в деня на руското нападение срещу Полша. Фокусът в нея е това, че източната съседка се е оказала неспособна да има собствена държавност - аргументация, която днес в пропагандните руски медии звучи по адрес на Украйна.

Само 5 дни по-късно,  на 22 септември 1939 г., в град Брест се провежда съвместният парад на Вермахта и Червената армия. Събитието отбелязва предаването на населения пункт от Вермахта на Червената армия, съгласно договореното месец по-рано в Москва по пакта Рибентроп-Молотов.

По главната улица на Брест преминава 19-и моторизиран корпус на Вермахта с командир генерал от танковите войски Хайнц Гудериан, непосредствено последван от 29-а танкова бригада на Червената армия с командир Семьон Кривошеин.

Парадът завършва с тържествено спускане на флага със свастиката на Нацистка Германия и издигането на съветското знаме със сърпа и чука, символизирайки мирното предаване и приемане на контрола над историческия град.

Срещу Хитлер наистина воюва една държава, но това не е СССР

Междувременно "враговете" - СССР и нацистка Германия на 18 септември 1939 г. излизат със съвместна декларация, в която обявяват, че "Англия и Франция са отговорни за войната". На 28 септември те подписват и нов Договор за дружба и граници, който установена общата съветско-германска граница. По този начин тилът на Германия ще е осигурен окончателно, за да може Берлин да си разчиства сметките с Франция и Англия. Така за около година хитлеристка Германия успява да се разправи на запад с Дания, Норвегия, Холандия, Белгия, Люксембург и Франция.

И за сведение на Путин, тогава наистина се стига до там, че срещу Хитлер воюва само една държава, но това не е СССР, а именно Англия, която дава отпор по въздух и море на нацистите.

Междувременно, още на 30 ноември 1939 г. Съветския съюз напада Финландия, заради което е изключен от Обществото на народите. Въпросната война реално представлява невъобразим позор за Червената армия, която среща неочаквано яростен отпор от скандинавците, които, въпреки че губят войната, печелят адмирациите на целия свят с героизма и смелостта си.

Всъщност между 1939 година до самия ден, в който Хитлер започва операция "Барбароса" от страна на Съветския съюз всеки ден към Германия пътуват влакове с ресурси за продължаване на завоеванията на нацистите в Западна Европа.

Лъжете умерено и с мярка!

"През първите години на Великата отечествена война СССР се бореше съвсем самичка с нацизма", твърди Путин без да му мигне окото.

Дори и в момент на пълно умопомрачение да възприемем съветско-руския наратив с цялата му абсурдност, и да поставим началото на войната на сакралната за тамошната пропаганда дата 22 юни 1941 г., то пак твърдението, че СССР на Сталин е бил съвсем сам срещу Хитлер не излиза.

САЩ се включва във Втората световна война на 7 декември 1941 г., след като японските въздушни сили нападат американската военна база Пърл Харбър в Хавай. На следващия ден, президентът на САЩ Франклин Рузвелт се обръща с известната си реч пред Конгреса и обявява война на Япония. След това, Германия и Италия обявят война на САЩ на 11 декември 1941 г. и страната става фактически военен участник в Световната война. Във военните действия участват над 16 милиона американци, като 290 хиляди загиват, а 670 хиляди са ранени.

Но дори още преди да се включи във войната, САЩ гласува програмата за ленд лийз за воюващи срещу Хитлер държави. Основната помощ е за СССР, който след войната упорито отказва да признае колко съществена роля е имала тази подкрепа.

Съветският съюз получава от САЩ 400 000 джипа и камиони, 14 000 самолета, 8000 трактора и строителни машини, 13 000 танка. Към тях са добавени бензин, експлозиви, алуминий, цветни метали, радиокомуникации и др.

„Ако САЩ не ни бяха помогнали, нямаше да спечелим войната. Един срещу един с нацистка Германия на Хитлер нямаше да можем да издържим на кръвопролитията и щяхме да загубим войната. Никой не говори открито за това нещо, а мисля, че Сталин никога не остави писмена следа за собственото си мнение. Мога все пак да кажа, че той няколко пъти е изразявал подобно мнение пред мен“,

пише Хрушчов в мемоарите си.

Нищо от това обаче днес не присъства в публичния спомен за Втората световна война в Русия. Напротив, в руската пропаганда и до днес Сталин е герой, а спорният украински лидер Степан Бандера - нацист.

Бандера наистина е искал да си сътрудничи с Хитлер. Виждал е в него шанс родината му да стане независима от комунистите, но не му се е получило. Хитлер не се е съгласил. Затова той е изкарал по-голямата част от войната в концентрационния лагер Заксенхаузен. За разлика от него обаче Сталин и Хитлер повече от година и половина след началото на голямата война са били истински партньори.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

17

Telluris Malus

19.05 2024 в 12:39

ferrarrist:
Не съм фен на алтернативната история, но нека си представим, че сте прав и през 1941 г., СССР се бори сам с Третия Райх. Тогава Ервин Ромел и Африканския корпус нямаше да се сражават с британците, а щяха да настъпват в СССР. След касаптицата при Сенно - Лепел и катастрофата при Смоленск, на 16 юли 1941 г., Тимошенко докладва на Ставката на съветското Върховно главно командване: „Нямаме достатъчно подготвени сили за прикриване на направлението към Москва. Най-важното – нямаме танкове.“ При това положение, Ромел би бил в Москва още през август 1941 г. Но той е в Африка. Сражава се на несъществуващ според Вас фронт. Освен това, ако СССР е бил сам, нямало е да има доставки по Lend-Lease. Само за последните 4 месеца на 1941 г., за СССР, те са 360 000 тона. Ако бяхте прав, нямаше да ги има. И РККА щеше да продължи да няма танкове, авиационен бензин, камиони. А за да бъде оперативен един танк, по онова време са били нужни 12 камиона. Така, че уважаеми, очевидно не сте прав.

800

16

СребъренЛок

13.05 2024 в 14:02

Допълвам. И независимо от сериозните доказателства на Виктор Суворов и достатъчните материали в документите на много държави, никой в Западна Европа не признава официално този факт. Западът продължава да припява на Русия и СССР тяхната версия. Руски историци професори доказаха, че огромна част от руските жертви на Великата им война са всъщност жертви на самия Сталин, твърдят за половината от прословутите 20 милион. Е, сега професорите са по затворите или попълват жертвите. А Западът търпеливо мълчи.

800

15

СребъренЛок

13.05 2024 в 13:50

В книгата си "Ледоразбивачът", Виктор Суворов прилежно доказва, че СССР се е готвил не да се защитава от Нацистка Германия, а да отвори втори фронт за да тръгне към сърцето на Западна Европа и така да си я подели с Хитлер. В щабовете се получават два запечатани плика. Заповедта е, да се отвори само този плик, който наредят началниците. Отварянето на другия се наказва със смърт. След началото на войната, единият бля-бля обяснява, че са жертва на нападение и трябва да се защитят. В случайните останки от другия, темата е странна, ние нападаме да защитим нашия социалистически... бла-бла. Армията на СССР се е готвила за нападение, леки танкове, щурмови самолети, подготовка на парашутисти, планински полкове, адаптиращи колесари на вагоните, които да паснат на западноевропейския стандарт... и т.н.

1005

14

ПР

12.05 2024 в 10:25

До "лошят кон".Фронтовете са няколко,във времето.През 1940,с падането на Бенелюкс и Франция,Западният на практика е свършен.С войната за Британия,остават отделни,немащабни сражения за Норвегия.Но Фронтът в Сахара,гълта сериозен ресурс на Райха.През 1943 г.,Съюзниците дебаркират в Сицилия.И множество немски дивизии воюват в Италия,вместо да са на Курската дъга.За 01.06.44 г.,знаем всички.Така че,ватниците сами не са били-лъжа е.А за вълните жива сила,които безугледно и жестоко жертват-съветско/азиатски манталитет."Няма страшно,женорята ще народят други",обяснява Жуков.

10298

13

AntiZ

10.05 2024 в 20:39

Ако не бяха американците и англичаните, сега нямаше да има вата, блатата щяха да са облагородени, покривите на бараките в които "живеят" мужиците, щяха да не са от азбест. Щяха да имат канализация, улици, тротоари, щяха да са максимум 15-20 милиона и щяха да говорят на немски. А народите от бившото ссср, щяха да живеят свободно и без страх от руската измет.

2550

12

alfakentavur

10.05 2024 в 14:50

Този пък рашист ferrarrist "няколко дивизии" за Европа и 180 за СССР1.

А ако не беше "т.нар." Втори фронт - ватенките сега щяхте да сте само в Азия.

Забравил си само да кажеш, че ленд/лийз няма.

12407

11

Bad Horse

10.05 2024 в 14:21

Преди 20 години, когато Интернет стана масов, водехме спорове с хората които нямаха достъп до информация за войната. Тогава имаше смисъл да се просветляват, да им се посочват източници, различни от комунистическите. Днес? Ако някой още не проумял истината, значи не иска да я проумее.

"Втория фронт" е на запад. Първия е срещу Полша, но тя е завладяна и фронта изчезва. Така че западния фронт остава Първи и Единствен. След това се открива източния фронт. По ниво на ресурси, които германците харчат, има и трети фронт, в небето над Западна Европа. Трите фронта са сравними по това колко хора, машини, пари и т.н. харчат германците за тях.

За ватниците, техния фронт е най-важен, защото губят най-много хора. Но въпросът "защо губят толкова хора?" се пренебрегва. Може би има нещо свързано с тактиките им на човешки вълни срещу мини и картечници? Или със загубата на цяла армия през Юни 1941, странно защо разположена на самата границата?

700

9

ferrarrist

10.05 2024 в 13:29

....бе то има статистика....Хитлер е помел цяла Западна Европа с няколко дивизии,но на 22.06.41 год в СССР са влезли 180(сто и осемдесет) дивизии с въоръжени и тренирани немчуги....смятало се е,че войната на Изток ще завърши за максимум 45 дена(преди да се разкалят пътищата)....уви,не им се получи на германците...и реално т.нар. Втори фронт се откри едва през 1944 год.когато руснаците бяха вече на Висла....това са фактите,а кой какво казва е друг въпрос.....тия които четат,знаят за какво иде реч,а пасмината която пише врели - некипелине е прочела и ред по въпроса и апологетства на разни боклуци....и да изтриете поста,истината няма да се промени....ха,със здраве....

1000

8

Зла свекърва

10.05 2024 в 11:00

Руснаците здраво лъжат.

Но, ако трябва да използваме думите им "бяхме сами срещу Германия". Има една страна, която през 1940 г. е сама срещу Германия и това е Великобритания.

СССР тогава са прекалено заети да си вземат "тяхното парче" от европейската баница, за което са си стиснали ръцетес Хитлер. Германия превзема една след друга държавите в Европа. И Великобритания е единствената, ЕДИНСТВЕНАТА, която се съпротивява срещу Хитлер.

Съжалявам руснаците. Невежеството и глупостта винаги са партньори на тоталитарните режими. Те са предпоставка да умопогубиш цял един народ, за да го пратиш на бойните полета.