Metа я заплашва 6% глоба върху годишните ѝ приходи заради руска дезинформация

OFFNews 30 април 2024 в 16:22 539 1

Снимка Архив/Getty Images

Facebook и Instagram ги заплашват мащабни глоби, след като Европейската комисия започна проверка на работата им с дезинформация от Русия и други чужди държави, съобщи Politico.

Популярните онлайн платформи са заподозрени, че не са спазили изискванията за ограничаване на разпространението на лъжи и координирани манипулации от чужбина съгласно закона на блока за модериране на съдържанието - Закона за цифровите услуги. За тези нарушения на дружествата могат да бъдат наложени глоби в размер до 6% от годишните им приходи.

"ЕК създаде средства за защита на европейските граждани от целенасочена дезинформация и манипулация от страна на трети държави. Ако подозираме нарушение на правилата, действаме", заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Разследванията на социалните мрежи идват на фона на предупрежденията за рязко нарастване на руската намеса преди изборите за Европейски парламент на 6-9 юни.

От ЕК заявиха, че Facebook и Instagram най-вероятно не ограничават в достатъчна степен разпространението на измамни реклами, кампании за дезинформация и координирани бот ферми. Според ЕК двете социални платформи на компанията Meta могат да бъдат експлоатирани от разрастващи се измами и реклами, генерирани от инструменти за изкуствен интелект.

Възможно е също така Facebook и Instagram незаконно да ограничават видимостта на политическо съдържание в своите платформи, без да информират потребителите в достатъчна степен. Това означава, че потребителите може да не осъзнават, че техните публикации по социални и политически въпроси могат да бъдат по-ограничени от алгоритъма. Платформите също така правят твърде трудно за потребителите да докладват за потенциално незаконно съдържание, смятат от ЕК. 

Европейските комисари са притеснени, че Meta ограничава външния контрол на своите платформи, тъй като постепенно прекратява използването на CrowdTangle - инструмент за наблюдение в реално време на вирусно съдържание, включително потенциална дезинформация. Meta разполага с 5 работни дни, за да обясни как ще осигури достатъчен достъп за журналисти, експерти по дезинформация и изследователи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

245

1

Джендо Джедев

30.04 2024 в 18:05

Една от най-добрите черти на демокрацията е и една от най-големите й уязвимости. Това е свободата на словото.