''Не може да има позитивна образователна среда, ако няма благополучни учители''

Еля Изетова 24 април 2024 в 15:16 6379 0

Националната конференция

Снимка Еля Изетова

Социалното благосъстояние на учителите е ключово за успехите на технтие ученици.

Около тази теза се обединиха синдикати и ръководители на образователната система, които участваха в конференция, посветена на благосъстоянието на учителите и служителите в системата, организирана от синдиката на Янка Такева.

„Не може да има позитивна образователна среда, не може да има позитивно образование, основано на позитивната психология, ако няма благополучни учители. Ако няма учители, които имат степен на благосъстояние и предават това на своите ученици. В рамките на тази тема са точно тези два проблема - благосъстоянието, социалното благополучие на учителите, на другите педагогически специалисти, на непедагогическия персонал и развитието на позитивната образователна среда", каза министърът на образованието Галин Цоков на конференцията.

Темата за благосъстоянието в образователната система е била обсъждана близо десет месеца заедно с председателя на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ д-р Янка Такева.

„По благосъстояние на персонала, работещ в системата на средното образование, ние не отстъпваме на европейските държави“, каза Янка Такева.

Според нея в Бългаия имаме най-добрия колективен трудов договор и в Европейския комитет по образование той се дава за пример и се изпълнява.

Тя коментира и темата с работещите в системата на образование на срочни договори.

По думите на Такева, благосъстоянието не е само работна заплата, то е и стабилност на трудовите договори.

Тя акцентира и върху актуални теми за образователната система, по които работи с МОН - "хигиена" в употребата на изкуствения интелект; екшън план за мотивация на учителите и директорите за качествена работа; план за мотивация на учениците за учене.

„В тези размирни времена, където не сме сигурни утре какво може да се случи, най-важното е ние от образователната система е да даваме увереност, кураж, самочувствие на хората, които работят в системата. И да опазваме достойнството, авторитета на учителите и на останалия персонал е една от първите правила, които са изключително важни“, заключи Такева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки