Сигнал от Горна Оряховица: Как третият по големина блок остана извън класирането за саниране

Сдружение дава пример как сграда не е одобрена от МРРБ, въпреки че има необходимия брой точки

OFFNews 16 януари 2024 в 11:16 11824 0

Блокът в Горна Оряховица

Снимка Google/maps

Блокът в Горна Оряховица

За допусната техническа грешка от Министерството на регионалното развитие и благоустройство при оценяването на жилищни блокове за безплатно саниране в Горна Оряховица сигнализира председателят на сдружение на собствениците "Дружба 7-10" Николай Николов. 

Николов обяснява, че неоснователно третият по големи блок в града е включен в списъка на крайните резерви. Причината е, че получава 90 от максималните 140 точки. 

От МРРБ предоставят таблица с критериите и формули, по които да се сметнат възможните точки за получаване. Така сдружението изчислява, че блокът трябва да получи 130 точки. Един от основните критерии е именно големината на блока, а той е 11 425 кв. м. 

"Както много сдружения и нашето кандидатства по програмата за саниране. Направихме всичко необходимо, за да отговорим на изискванията, които ни бяха поставили от Община Горна Оряховица, респективно от МРРБ през системата ИСУН. След като подготвихме всички документи, започна голямото чакане, което трябваше да приключи през септември 2023 г., но резултатите излязоха на 22 декември", обясни той.

Николов допълва, че изненадата идва, когато сдружението получава едва 90 точки, въпреки че по първоначалните оценки е трябвало да получи 130.

Причината блокът да няма максималните 140 точки е, че след санирането сградата няма да е от клас А.

Живущите в блока са получили неофициална извадка от системата ИСУН, предоставена им от Община Горна Оряховица, от която според тях е ясно, че има техническа грешка.

"В обяснението на точки 1 и 3 пише, че трябва да имаме максимален брой точки и по двете позиции, а са ни дадени по 10 точки", добавя Николов. 

От сигнала му става ясно, че и най-големият блок в града - "Дружба 1-6", също не е одобрен, като точките му би трябвало да са 140, а са дадени 115".

Той е изпратил възражение до МРРБ, но отговор все още няма.

Отпуснатите за саниране в община Горна Оряховица пари са в размер на 30 млн. лв., а одобрените блокове са за около 20 млн. лв.

Междувременно кметове сигнализираха за двоен стандарт при одобряването на документи за саниране.

Според кмета на Русе Пенчо Милков има разминаване в класовете на блоковете. "Аз и кметовете на други градове искаме компетентните органи да прегледат отново енергийните обследвания и да кажат как един и същ тип блок може да бъде клас а, а в други да не може", заяви той bTV.

Възражения са подадени и от кметовете на Благоевград и на Димитровград. 

В понеделник стана ясно, че се удължава срокът на втория етап за кандидатстване за саниране. Той изтичаше днес, но ще бъде удължен с поне месец. Досега са подадени около 3000 заявления. До момента са одобрени под 800.

Ще има и жилищни сгради, които няма да бъдат одобрени, а това създава напрежение сред много от кандидатстващите. Това се случва, защото за да кандидатстват, хората са дали финансови средства като например - за изготвяне на сертификати за енергийно и техническо обследване.

Омбудсманът Диана Ковачева също сигнализира, че е залята от жалби.  Тя вече е сезирала Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Постъпилите жалби са от живущи в Стара Загора, Айтос, Свиленград, Шумен, Велико Търново, Пловдив, София, Сандански, Ловеч и др. 

"От Камарата на енергийните одитори в България също изразяват съмнения за манипулиране на класирането и настояват за достъп до информация относно заповедта за назначаване на оценителната комисия, броят на оценителите и каква е тяхната компетентност, както и за достъп до докладите след приключването на оценителния процес", посочва Ковачева.

Междувременно от Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че сградите в резервния списък могат да кандидатстват в Етап II на процедурата по НПВУ, където е предвидено самоучастие от 20%.

До момента са подадени над 3 000 заявления на обща стойност почти 4 милиарда лева, но осигуреното безвъзмездно финансиране от ЕС е малко над 1 милиард.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови