Спасителна акция в Пирин навръх Великден: Туристът бил с дрехи за парка

OFFNews 07 май 2024 в 09:34 3164 1

Снимка GettyImages

Румънски турист се оказа блокиран в подножието на връх Вихрен в Пирин на Великден. Той е спасен след като сам подал сигнал, че бедства. Мъжът е с увреден глезен и е бил сам, а помощ са му оказали спасители от отрядите на Банско и Разлог.

"В 16:30 ч. следобед получихме сигнал от 112, че има бедстващ румънски гражданин под връх Вихрен. Сформираха се три групи от Банско и Разлог и се отправихме към мястото. Екипировката му не отговаря на условията, които са в момента във високата част на планината. С някакъв летен панталон, един полар и маратонки, подходящи за парка, а не за високата част на планината, защото над 2000 м все още е зима", разказва Любчо Джолев, началник на отряда на ПСС–Разлог.

Освен че е бил неподходящо облечен, туристът не се е движил по маркировката. По думите на планинския спасител мъжът е тръгнал по негов измислен маршрут, без да следва нито зимната, нито лятната маркировка.

"Оказва се, че е стигнал до място, което е много опасно и блокира, край, не може да продължи – мокър, измръзнал, изплашен и подава сигнала за помощ", допълни планинският спасител.

Акцията се е провела на над 2000 м височина, в алпийската част малко под връх Вихрен. Наложило се е отрядите да използват специални способи.

"Наложи се да използваме алпийски способи, сложихме му алпийска седалка, направихме установка с въжета, за да можем да го спуснем в по-ниската част на терена, за да можем да го придвижим надолу, а той беше доста изплашен видимо, трепереше, движенията му не бяха координирани", каза още началникът на отряда на ПСС–Разлог Любчо Джолев.

Преди седмици планинските спасители помогнаха и на скиор, пострадал в района на местността "Казаните".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови