Строят буферни паркинги по трите линии на метрото

Промените по бул. "Патриарх Евтимий" предизвикват протести, хората не си дават паркоместата за велоалея

OFFNews 29 април 2024 в 09:57 2985 3

Илиян Павлов

Снимка Кадър БНТ

Цената на билета за градски транспорт в София няма да се увеличава. Ще се строят буферни паркинги на трите линии на метрото.

Това заяви зам.-кметът по транспорт и градска мобилност на София Илиян Павлов по БНТ. Ще отнеме време да се реформира градската мобилност, защото положението, което заварваме, не е добро, каза още той.

От 7 май се пуска нова трамвайна линия, а нископодови, климатизирани трамваи ще вървят по линия 6. 

Тази година заложихме доста милиони за изгражзането на нови паркинги, имаме бюджет, който ще използваме за проектирането на 15 монтажни паркинги в кварталите, допълни Павлов. 

В правомощията на Столичния общински съвет е дали да въведе синя зона и в неделя, каза зам.-кметът и уточни, че според него  правилата са остарели и неефективни.

"Прекъсването на зоната в неделя затормозява живеещите в центъра на София. Също така зоната работи до прекалено рано вечер. Обсъждат се различни идеи, но всички те варират по западен модел, който показва правилните стъпки тази зона да се реформира".

Той коментира и ремонта на бул. "Патриарх Евтимий" - посочи, че в момента той се използва на 100% от автомобили, а с изграждането на велоалея и бус лента ще бъдат включени всички участинци в движението.

"Създавайки алтернатива за хората, които отиват с кола в центъра, всъщност помагаме на жителите в центъра, тъй като това ще намали трафика и ще освободи повече паркоместа за тях".

Павлов обясни, че загубата на паркоместа по булеварда ще е минимална, като ще бъде отворен буферен паркинг на ЦГМ.

Обмислят се и варианти за още паркоместа около стадион "Васил Левски". 

Жители в района обаче са недоволни, че ще бъдат закрити десетки паркомест. Те организират протести, а общинският съветник от "Спаси София" Стефан Спасов беше нападнат на спорния булевард, докато проверявал ремонта на пътното платно. Нападението над него било извършено от Иво Дошев, който живее в района, твърдят от "Спаси София".

Днес гражданите обявиха, че демонстрацията им ще продължи, докато не видят резултат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

briton

30.04 2024 в 02:58

Малко са в грешка със западния модел. На Запад, неделя задължително не е платена, а в останалото време най-късният час е 8. Хората на Запад си лягат в 9-9.30 (поне в развитата му част, в Южните още не са излезли), така че много моля да си сверите часовниците със Запада.

3171

2

recycle bin

29.04 2024 в 14:34

Да информирам зам кмета, че на Цариградско шосе има буферен паркинг на 2 нива, може би за над 1000 коли и винаги едното ниво е полупразно, а другото въобще е затворено. Първо трябва да започнете да менажирате адекватно това, което имате

11982

1

leomesi

29.04 2024 в 10:05

Биха били много полезни тези паркинги, наистина.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews