Депутатите се събират извънредно и за последно заради рекламата на хазарта

OFFNews 30 април 2024 в 06:54 1669 0

Хазарт

Снимка GettyImages

Извънредно заседание на Народното събрание ще се проведе днес. Депутатите ще гледат на второ четене промените в Закона за хазарта. Преди това поправките ще бъдат обсъдени на заседание на бюджетната комисия. 

Рекламите на хазарт в медиите - в т.ч. в радио, телевизия, печатни издания и информационни сайтове, се забраняват, реши парламентът на 26 април, след като скоростно прие изменения в Закона за хазарта на първо четене. Той бе внесен от Теменужка Петкова от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС на 24 април. 

С проекта ясно се забранява рекламата на хазарт в телевизията и радиото, на обществени места, в т.ч. фасади на сгради, в печатните произведения, електронните медии, включително и електронни сайтове. Реклама може да има върху билбордове, стига да са на отстояние поне 100 метра от учебни заведения, върху фасадата на самия хазартен обект, както и върху спортните екипировки, съоръжения, зали, стадиони, басейни и пр. и върху материалите на самите спортни клубове, федерации и т.н., стига да не са предназначени за непълнолетни деца.

Така ударът е по големите частни играчи на пазара, които заливат с реклами най-вече телевизионния ефир. Законопроектът беше приет с пълно мнозинство от 186 гласа на първо четене. 

В своя позиция вчера от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България предупредиха, че хиляди хора могат да загубят работните си места. Възможно е да бъде засегнат и спортът, тъй като ще се прекратят договори за реклама и спонсорство.

Промените ще засегнат и медийния сектор като опасението е, че се застрашава икономическата независимост на медиите и е възможно да бъде прекъснато излъчването на значими спортни събития.

Неправителствени организации обаче обръщат внимание на проблема с хазартната зависимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews