Кирил Петков: Охраната ми е назначена заради заплаха за живота

OFFNews 18 май 2024 в 15:27 3895 3

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Съпредседателят на ПП Кирил Петков отново коментира злополучния инцидент с кола на НСО, в която е пътувал. Във фейсбук профила си той пише, че иска да сподели допълнителна информация във връзка с катастрофата при Аксаково, "защото е важно обществото да получава вярна информация".

Инцидентът с автомобил на НСО и друга кола се случи в четвъртък (16 май). При удара шофьорът на цивилния автомобил загива на място, а спътничката му е в болница в тежко състояние. 

Няколко часа след катастрофата Кирил Петков изказа съболезнования на близките на починалия и съобщи, че е в постоянна комуникация с екипа на болницата, където е настанена пострадалата жена, както и със семейството ѝ.

Ден след инцидента вътрешният министър Калин Стоянов обясни, че Кирил Петков има право да бъде охраняван от НСО в продължение на 4 години, като бивш премиер.

Съпредседателят на ПП написа днес във фейсбук профила си, че "моята охрана беше свалена от НСО през януари 2023 г. Впоследствие в МВР постъпи информация за директна заплаха за живота ми и междуведомствена комисия, в която участват и другите служби, ми назначи охрана поради тази заплаха".

"Тази охрана въобще не е придобивка от властта и не пожелавам на никого поради такава причина да му се назначава охрана. Не се правя на герой, просто спекулациите по тази тема бяха ужасяващи и искам хората да знаят истината", допълва Петков.

Той пише още, че по време на инцидента е седял на задната седалка от дясно - задължителното му място за сядане по протокол. В продължение на близо 40 минути е бил във видео конферентен разговор с екипа си, като инцидентът се е случил по време на този разговор. Затова не следял движението и как се случи всичко.

"Следващите си действия описах в детайл в предишен пост. Много съжалявам за загубата на живота на водача и сега просто се надявам, че бързата реакция на хората от бърза помощ и пожарната, хората, които веднага се притекоха на помощ, да доведе до спасяването поне на живота на Красимира", пише Петков.

Той отрече да е катастрофирал през 2021 година, както и тогавашният министър на вътрешните работи Бойко Рашков "да го е покривал".

"През януари 2020, много преди да вляза в политиката, в София, аз бях в позицията да отнема предимство на кръстовище и минаващата кола ме удари в предната броня, и я свали. Нито е имало пострадали, нито е било свързано с мен като политик и най-малкото някой ме е покривал за каквото и да било", казва съпредседателят на ПП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11948

3

зора

19.05 2024 в 15:49

Хайде, стига се оправдава и им давай обяснения, бе! Не гледаш ли, че се чудят как да те отстрелят и да те хвърлят в обяснителен режим! И иди пак и прави ож-беж с тях след изборите! Бъдете истинска опозиция, ще ги преживеем и ББ и ДП, хептен ще се о..рат и самозабравят заедно... а и не са вечни!

-3495

2

Люгер Химарс

18.05 2024 в 18:44

престанете да представяте този нагъл рашистки трол като някакъв про-европейски либерал! Най-много ще му пази живота раиран костюм!

2099

1

Mateevk

18.05 2024 в 17:11

От цялата тази работа едно е сигурно. Руснаците няма и за миг да се поколебаят да го очистят най-малкото заради изгонените им агенти. Затова ми е смешно като чета как Копейкин героично заявява, че той не се страхувал за живота си и не ползвал охрана. Е от кого да се страхува - от Митрофанова ли, която би гласувала за него с ръце и крака, ако имаше право? А от "чиновника" Петков беше казала, че е силно недоволна.