Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

Президентът наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

OFFNews 29 април 2024 в 08:16 3234 11

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите, приети от Народното събрание на 19 април. Без да оспорва необходимостта от ускоряване на изграждането на обектите със стратегическо значение, президентът връща за ново обсъждане в Народното събрание текстовете, чието прилагане би довело до намаляване на нивото на отговорност на администрацията за защита на живота и здравето на хората при изпълнението на мащабни проекти, съобщават от пресцентъра на президентството.

Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти, но едновременно да е съобразено със задължението на държавата да закриля своите граждани и природа.

За ново обсъждане са върнати разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Оспорени са и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

За щетите, които Законът за инвестициите нанася върху българската природа и далаверите с имоти, които подсигурява - вижте интервюто ни с Тома Белев:

Държавният глава оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес.

Съгласно мотивите на президента още едно обсъждане в Народното събрание е необходимо и защото тези промени, внесени между първо и второ четене в процедурата по приемане на закона, са гласувани без да е проведено обществено обсъждане, при липса на предварителна оценка на въздействието, както и на финансова обосновка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

16

user4eto

29.04 2024 в 18:02

Че за какво са му инвестиции? На резидента му трябват по милион на ден, за да плаща масрафа на "Боташ".

1066

15

alcom4

29.04 2024 в 13:53

"ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА",е нахалница и нагличка,като комсомолче/ка или комунистче - путиноидче.

-10000

12

"Зелено движение" подкрепи ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите.

2550

11

alfakentavur

29.04 2024 в 10:30

Девет...

1042

9

danvan

29.04 2024 в 10:22

Прочее,
Статистиката доказва нагледно, че във всяка държава, след като разрешат на чуждестранни инвеститори да купуват земи, икономика тръгва нагоре.

1042

7

danvan

29.04 2024 в 10:09

Червената шапка - бегай с тия опорки в друг форум тук не ти се получава
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews