Скопие: Андрей Ковачев не представлява риск за сигурността

OFFNews 09 май 2023 в 17:38 841 0

Архив

Снимка БТА/Минко Чернев

Андрей Ковачев

Евродепутатът Андрей Ковачев не представлява риск за сигурността на Северна Македония. С такова изявление излезе днес Министерството на външните работи на РСМ, предаде БГНЕС.

Позицията идва след като Ковачев, председателят на фондация "Българска памет" Милен Врабевски и още трима души не бяха допуснати на територията на Северна Македония.

Властите в Скопие посочват, че за хора от групата има данни, че представляват риск за обществената сигурност и това е довело до недопускането им в страната. За Андрей Ковачев няма такива данни, уточняват от македонското външно министерство.

"Всеки европейски представител, който уважава достойнството на държавата и на нейните граждани, е добре дошъл в Северна Македония", посочват от външното министерство.

От ведомството добавят още, че за правителството в Скопие въпросът за членството на Северна Македония в Европейския съюз е приоритетен и се използват всички правителствени и административни ресурси за завършване на процеса на наблюдение и започване на преговори.

Посочва се още, че се работи по конституционните промени, които навлизат в ключова фаза, където в кратки срокове работната група трябва да излезе с предложение за промени.

На 6 май петима българи, сред които Андрей Ковачев и Милен Врабевски, бяха спрени на ГКПП "Ново село", пътувайки към българските военни гробища за отбелязване на Деня на храбростта и българската армия.

"Осъждаме отказа за влизане на евродепутата Андрей Ковачев в Северна Македония на 6 май. Призоваваме правителството на Северна Македония спешно да изясни ситуацията. Отказът за влизане на член на Европейския парламент е много сериозно действие“, коментира еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи.

България се съгласи да отвори вратата пред Скопие да започне реални преговори, но постави серия условия, най-важните от които са вписването на българите в македонската конституция и спазването на правата им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови