И с парите от САЩ украинският военен бюджет не настига руския. А част от оръжието може да дойде след години

OFFNews 29 април 2024 в 12:50 3888 12

Снимка Getty Images

Конгресът на САЩ най-накрая прие законопроект за дългосрочна помощ за Украйна, включително военна, на обща стойност почти 61 млрд. долара. Без този пакет положението на Украйна би било критично. Въпреки това, дори и с тези средства, военният бюджет на Украйна все още не може да се сравнява с руския. Военните разходи на Русия са около 1,5 пъти по-големи от тези на Украйна, дори ако се вземе предвид цялата международна помощ, пише разследващият независим сайт The Insider.

След близо шест месеца отлагания и ожесточени дебати Конгресът на САЩ одобри законопроекта за помощ за Украйна на стойност 60,8 млрд. долара. Президентът Джо Байдън го подписа на 24 април и обяви, че доставките на важни оръжия за украинските въоръжени сили (ВСУ) ще бъдат възобновени до няколко часа. Споровете около закона за помощта за Украйна продължават от есента насам и предизвикаха остра криза в политическата машина на САЩ.

В началото на април единният законопроект беше разделен на четири. На 20 април Камарата на представителите одобри законопроекта за помощ за Украйна. На 23 април Сенатът гласува за него. На 24 април Пентагонът обяви първия пакет от военна помощ за Украйна в размер на 1 млрд. долара.

Средствата, отпуснати за Украйна, са внушителни. Общата сума, предвидена за закупуване и доставка на оръжия надхвърля Европейския фонд за мир, както и финансирането на покупките на оръжия от украинския бюджет. Независимият военен анализатор Колби Бедуърт изтъква, че по-малко от половината от предвидените 60,8 млрд. долара ще отидат за военна помощ:

- 7,8 млрд. долара са предназначени за доставка на оръжия и военно оборудване от запасите на въоръжените сили на САЩ по програмата PDA. Заедно с неизразходваните в предишни периоди 3,9 млрд. долара общата сума на средствата за оперативни доставки възлиза на 11,7 млрд. долара;

- 13,8 млрд. долара са заделени за програмата USAI, която предвижда дългосрочни поръчки на военни продукти. Всички доставки, обявени по USAI, ще бъдат на бойното поле в най-добрия случай след много месеци, ако не и години;

- 1,6 млрд. долара са предвидени за програмата за заеми за дългосрочни проекти за военно строителство.

Заедно средствата възлизат на 27,1 млрд. долара, от които само 11,7 млрд. долара могат да бъдат изразходвани за доставки, които биха могли да окажат въздействие върху фронтовата линия в краткосрочен и средносрочен план. 

Приетият закон съдържа и клауза, с която се отпускат 13,4 млрд. долара за компенсиране на Министерството на отбраната на САЩ за оборудване и оръжия, които вече са доставени на Украйна или ще бъдат доставени в бъдеще. Според военния анализатор Колби Бедуърт тази цифра е непропорционално малка в сравнение с изискваните суми.

Каква е цената на войната между Русия и Украйна?

Пряката военна помощ за ВСУ от одобрения пакет от 60,8 млрд. долара в най-добрия случай възлиза на 35 млрд. долара. Трябва да се има предвид, че устойчивостта на Украйна като държава като цяло зависи и от други бюджетни разходи.

Украинските официални лица признават, че без чуждестранна помощ няма да могат да изплащат заплатите на 500 000 учители, 1,4 млн. държавни служители и пенсиите на 10 млн. пенсионери, отбелязва The Insider.

През ноември 2023 г. министърът на финансите Серхий Марченко оцени необходимостта на Украйна от чуждестранна помощ за 2024 г. на 41 млрд. долара, от които 29 млрд. долара не са били покрити към онзи момент. Общо за 2023 г. Украйна е получила 42,5 млрд. долара от международни партньори.

Разходите на Украйна за отбрана за 2024 г. са планирани на ниво от 1,2 трилиона гривни, т.е. около 30 млрд. долара. Заедно с помощта от САЩ в размер на 35 млрд. долара и помощта от всички останали партньори общите разходи за войната вероятно ще достигнат 100 млрд. долара.

В същото време през 2023 г. Русия е похарчила 13 трилиона рубли за война в широкия смисъл на думата (включително за сигурност и секретни разходи), а за 2024 г. планира да отдели още повече - 15 трилиона рубли. По сегашния обменен курс това е над 160 млрд. долара. Преките военни разходи на Русия за 2024 г. се оценяват от експертите по-скромно - в диапазона от 121 до 132 млрд. долара.

Всичко това означава, че дори с американска помощ военният бюджет на Украйна няма да достигне паритет с този на Русия, пише The Insider.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

12

AntiZ

29.04 2024 в 17:39

Борко е прав! Блатните червеи ще се разпаднат от само себе си. И да не говорим за техният бюджет, защото става дума за рубли. Хартията и мастилото за напечатване на тези рубли, струва повече от себестойността, написана отгоре им. Гледаме кочина в процес на разпад. Ще бъде прашно, мръсно и миризливо.

1000

11

foreigner66

29.04 2024 в 16:26

Ами като няма да стигне господа мужици от Τhe Insider, какво предлагате да вдигнем всички бялото знаме и да се предадем в ръцете на вашия батюшка? Като не може да отдели едни 200 милиарда за такава война "свободния свят" няма да е вече свободен, това е което сетили се късно политици в Европа алармират. Незнам колко пъти трябва да се дъвче един и същ очевиден факт.

400

10

демотиватор

29.04 2024 в 15:12

Не разбирам и защо най-сетне не употребят замразените руски активи на Запад за помощ на Украйна...

1000

9

Борис Б

29.04 2024 в 14:51

Дори преди помощта от САЩ, колко напреднаха орките в Украйна?

1000

8

Борис Б

29.04 2024 в 14:50

Само на мен ли ми се струва, че в ОФФ нюз се промъкват "между другото", странни статии. Сега 61 млрд не са чак толкова много, уж? Както каза колегата, цялата икономика на Украйна, а и помощта от ЕУ почти наравно с помощта от САЩ какво е? А Русия има ли"неизчерпаеми" възможности? Според мен в не много далечно бъдеще рашистан ще колабира, не Украйна.

2099

7

Mateevk

29.04 2024 в 14:30

Преди да говорим и спорим кой кого и дали ще победи, да бяхме дефинирали какво точно означава победа, загуба на едната или другата страна или може би равен резултат в тази война. Досега никой не е успял или не е поискал да го направи. И така влизаме в мъглата на мътните цели на Путин в тази война, вариращи от "освобождение" на няколко украински области и/или санитарен кордон до пълно унищожение на Украйна като самостоятелна държава. На тези неясни цели Западът отдавна трябваше да отговори с ясен план, който да каже на Путин какво ще загуби, ако спечели и какво ще спечели, ако загуби. Такова нещо и досега няма и как тогава смятаме да спрем Путин? Защо да го прави, ако не е ясно какво ще последва, ако направи това или онова? Той ще кара докрай, тоест докато може, след като няма кой да му каже докъде и какво може или не може. Да, в тази игра има и блъфиране, но за нея се иска и дупе, тоест да си готов да направиш това, което се заявил. А ние не сме сигурни дали и за какво сме готови.

345

6

Джендо Джедев

29.04 2024 в 14:18

демотиватор,

И това е така.

400

5

демотиватор

29.04 2024 в 14:12

Парите са, условно казано, "много", ама като се имат предвид цените на западното въоръжение (което вече се обсъди от други съфорумци), ще стигне навярно за това "Украйна да не загуби войната", ама би трябвало да е за това "да победи"!
Е ми един "Пейтриът" само с приличен боекомплект го докарва докъм милиард $ !

345

4

Джендо Джедев

29.04 2024 в 14:01

ob1,

Точно!

-1750

3

ob1

29.04 2024 в 13:54

Плюс дребни подробности от сорта на факта, че цената на един Джавелин е леко несъизмерима с цената на рашистки танк или че пво ракета е по-евтина от оркски самолет...
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews