ISW: Решението за ареста на зам.-министъра на отбраната Тимур Иванов е взето от Путин

OFFNews 03 май 2024 в 08:23 4008 1

Путин

Снимка БТА

Владимир Путин

Решението за ареста на зам.-министъра на отбраната Тимур Иванов е взето от Путин, което показва, че Сергей Шойгу е в немилост, смятат анализаторите на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Иванов бе задържан по обвинение за подкупи в особено големи размери на 24 април. Тимур Иванов е смятан за съюзник на министъра на отбраната Сергей Шойгу и е работил с него в продължение на много години. Преди това той е бил заместник министър-председател на Московска област, където Шойгу за кратко е бил губернатор.

В ежедневния бюлетин на института се отделя голямо внимание на вчерашната среща на Владимир Путин с губернатора на Тула Алексей Дюмин, наричан "известен партньор на Групата "Вагнер".

През 2022-2023 г. Дюмин многократно е подкрепял шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин в публичната му конфронтация със Сергей Шойгу и вероятно се е надявал самият той да стане министър на отбраната. След разгрома на бунта на Пригожин през юни 2023 г. Дюмин изпада в немилост.

Публичната среща с Путин на 2 май е сигнал за края на позора.

"Срещата между Путин и Дюмин показва, че Путин вероятно е отговорен за решението за ареста на Иванов. ISW неведнъж е отбелязвала, че официални лица и военни командири редовно си разменят благоволението на Путин, който се надява по този начин да стимулира различни фракции да изпълнят целите му. Путин показва, че благоразположението му се е променило, като предлага публични срещи на членове на противоположни (наскоро фаворизирани) фракции и уволнява военни командири", казват анализаторите, цитирани от Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови