Израел установи контрол върху пункт ''Рафа'', ''Хамас'' връща и тела на починали заложници

OFFNews 07 май 2024 в 10:58 3930 0

Снимка GettyImages

Часове след като Израел нанесе удари по град Рафа в южната част на Газа, израелските военни установиха контрол върху палестинската страна на граничния контролно-пропускателен пункт "Рафа", който се намира на границата на Ивицата Газа с Египет, предават световните медии. Затворен е и контролно-пропускателният пункт "Керем Шалом", където се събират границите на Израел с Ивицата Газа и с Египет, южно от пропускателния пункт "Рафа".

Междувременно в репортаж на в. "Ню Йорк Таймс" се посочва, че при сключване на примирие "Хамас" ще върне не само договорените с Израел живи заложници, а и останките на тези, които са починали в плен. 

Говорител на граничните власти на Газа заяви пред Ройтерс, че пунктът откъм палестинската му страна е затворен заради присъствието на израелски танкове. От армията уточниха, че специални части претърсват района. Освен това израелски сили (ЦАХАЛ) действат в точно определен район в източната част на град Рафа. Те съобщават още, че по-голямата част от хората в района на военните операции са били евакуирани.

ЦАХАЛ посочва, че от съображения за сигурност е затворен и израелският контролно-пропускателен пункт "Керем Шалом" и ще бъде отворен в момента, в който ситуацията по сигурността го позволява.

Израелските отбранителни сили съобщиха още, че по време на среднощната си операция в Рафа са убили 20 терористи на "Хамас" и ще продължат да действат срещу терористичната организация в източната част на Рафа и в района на пропускателния пункт "Рафа".

По-рано днес представител на палестинските служби за сигурност и египетски представител заявиха, че израелски танкове са влезли в град Рафа и са стигнали на 200 метра от пропускателния пункт.

Нахлуването в Рафа се случва след продължилите със седмици преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Израелският премиер Бенамин Нетаняху многократно заяви, че няма да се откаже от военната операция в Рафа, въпреки силния междунартоден натиск да не изпраща войски в южния град, където живеят около 1 милион и 400 хиляди души. 

Вчера "Хамас" прие предложението за премирие, но Нетаняху обяви, че то е далеч от изискванията на страната му. Въпреки това екипът му все пак обяви, че израелска делегация отива за нов кръг преговори в Кайро, накъдето се отправя и делегация на Катар.

Източник на "Хамас" казва, че са приели предложение за шестседмично примирие, което включва три етапа, първият от които е 42 дни спиране на сраженията и размяна на част от израелските заложници срещу палестински затворници, включително 20 осъдени на доживотен затвор. Преди втория етап трябва да бъде постигнато "всеобхватно" прекратяване на огъня.

Досегашните разговори за примирие включваха три етапа на размяна на заложници срещу затворници - цивилни, военни, предаване на тела.

Според новото предложение в края на първия етап разселените на юг палестинци трябва да се върнат в домовете им, на втория етап - да е постигнато споразумение най-малкото за "устойчиво спокойствие" в Газа и изтеглянето на повечето израелски сили, а в хода на третия - да започне възстановяването на Газа, а Израел да свали блокадата, наложена на Ивицата.

В публикация на в. "Ню Йорк Таймс" е посочено, че "Хамас" възнамерява да включи останките на няколко мъртви заложници сред 33-мата пленници, които твърди, че ще освободи в първата фаза на сделката. Изданието цитира двама души, запознати с преговорите, които твърдят, че терористичната организация е информирала посредниците, че не всички от онези, които трябва да бъдат освободени, са все още живи. Очакваше се първата фаза да включва жени, деца, възрастни и болни хора.

Преди това Израел настоя първият етап да включва само живи заложници и намали искането си от 40 заложници, с разбирането, че не всички в тази категория са все още живи.

Смята се, че 128 заложници, отвлечени от терористичната групировка на 7 октомври, остават в Газа, като не всички от тях живи, след като 105 цивилни бяха освободени от плен по време на едноседмично примирие в края на ноември, а четирима заложници бяха освободени преди това.

Освен тях още трима пленници бяха спасени от израелските военни, телата на други 12 също бяха открити, а трима заложници бяха убити по погрешка от ЦАХАЛ. 

Израелската армия потвърди смъртта на 35 от тези, които все още са задържани от "Хамас", като се позовава на нови разузнавателни данни и констатации, получени от войски, действащи в Газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови