Макрон и Си Цзинпин на планинска разходка с половинките си

OFFNews 07 май 2024 в 10:59 1806 2

Макрон и Си Цзинпин

Снимка БТА

Макрон и Си Цзинпин

Френският президент Еманюел Макрон кани китайския си колега Си Цзинпин днес на планинска разходка в Пиренеите, предаде Франс прес. Двете първи дами ще придружат съпрузите си.

Планинската разходка е ден след като Си беше посрещнат тържествено в Пекин и проведе разговори с Макрон и с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Основните теми на тези дискусии бяха търговският дисбаланс и Украйна.

Сега двамата лидери и техните половинки ще отидат в ски курорта Ла Монжи, където ще обядват и в местен ресторант, с чийто главен готвач Макрон се познава добре и при когото е гостувал често.

В първия ден от визитата на Си, Франция и Китай подписаха няколко търговски договора в областта на енергетиката, транспорта и финансите. Френското правителство обеща и да улесни издаването на визи за китайците, които пътуват до Франция по работа или на туризъм.

Макрон също така подари на Си френски коняк и му благодари, че не е въвел временни мита на вноса на тази напитка в Китай. Френският коняк е предмет на антидъмпингово разследване, подето от китайските власти.

Макрон освен това подари на Си и произведенията на Виктор Юго, както и издание на първия френско-китайски речник, публикуван през 1742 г. и ваза от многоцветно стъкло, изваяна в стъкларските цехове в Амбоаз.

Вчера вечерта френският президент даде дръжавна вечеря в чест на Си, на която бяха поканени френски знаменитости, сред които Софи Морсо и Мирей Матийо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

07.05 2024 в 20:13

Едва ли... поднебесната работи отвъд петилетка без оглед на благоденствие на народа си.

400

1

демотиватор

07.05 2024 в 12:15

А дано мосю Макрон убеди Мечо Пух да затвори кранчето на московитския Мордор.
Понякога стават такива чудеса, чрез некои уговорки, де... (ジ) ✊