Опозицията в Скопие иска София да признае, че в България има македонци

OFFNews 18 юли 2017 в 21:54 15418 8

Антонио Милошоски

Готов ли е премиерът Зоран Заев да подпише договор с България, съдържащ най-малко един член, за който смятаме, че противоречи на член 49 от Конституцията на Република Македония? Член 29 от Конституцията на западната ни съседка предвижда задължение на държавата да се грижи за македонците извън Македония.

Този въпрос постави днес председателят на комисията по външните работи в македонския парламент Антонио Милошоски. Той беше министър на външните работи в първото и второто правителство на Никола Груевски, а в момента е депутат от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Милошоски заяви, че депутатите от неговата партия ВМРО-ДПМНЕ и коалицията около нея имат сериозни забележки по договора с България и искат той да бъде надграден и подобрен.

Милошоски каза, че подписаната с България декларация от 1999 г. не е задължителна и има роля на препоръка за сътрудничество и добросъседство.

За разлика от нея договорът, който трябва да се подпише, е юридически задължителен двустранно и международно и на него не трябва да се гледа като на успех, а трябва да се мисли и за последиците от реализирането му година, 5 или 15 години след подписването, категорични са депутатите от ВМРО-ДПМНЕ.

Милошоски предлага още 4 въпроса, които да бъдат включени в договора:

- Ще бъде ли споменат македонският народ в договора? Ако това е договор на добра воля, би трябвало македонският народ да е споменат и записан в договора.

- Ще бъде ли споменат македонският език в договора? С това се признава неговата специфика като език, различен от българския.

- Ясно разграничаване на частта за общата история и частта за отделните истории на двете държави.

- Забелязва се асиметрия на права и задължения в договора. Повече права има за българската страна, а повече ограничения и задължения за Македония.

Договорът трябва да бъде със симетрични ползи за всички страни, каза Милошоски.

От ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че не е важно колко бързо ще се подпише договорът, а трябва да се работи за подобряване на качеството на неговия тест.

Договорът между България и Македония остава тайна

Македонското правителство днес информира комисията по външните работи в Собранието за договора за добросъседство с България при закрити врата.

Премиерът Зоран Заев оправда нуждата от закрито заседание с международната Виенска конвенция и "с цел да не се наруши момента на взаимно уважение с България".

След заседанието Заев каза, че като преговарящ от името на Македония ще вземе предвид съветите, които е получил, но не влезе в подробности.

Нашето желание е да подпишем договора. Досега имаме отлична база за компромис между двете страни. Окончателен договор ще имаме след неговата ратификация в парламента, заяви премиерът.

Заев призова ВМРО-ДПМНЕ и другите опозиционни партии да продължат да участват в консултациите и да подкрепят договора.

В договора няма дилеми, че става дума за две държави, два народа и два езика. С договора се откриват нови перспективи за сътрудничество със съседите и ускоряване на процесите на интеграция в Европейския съюз и НАТО, увери македонският премиер.

Той изрази очакване договорът да бъде подписан от българска и македонска страна на 1 август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7800

2

Симеон Симеонов

18.07 2017 в 23:29

Договорът няма за цел да урежда исторически недоказани твърдения и теории, а да постави началото на взаимоизгодни отношения между два братски народа с почти еднакви език и традиции.

25665

1

Victimized

18.07 2017 в 22:33

Ето, почна се ....