След удара по болницата в Газа: Протести и сблъсъци в много градове

Тези, които брутално убиха нашите деца, убиват и собствените си, заяви Бенямин Нетаняху

OFFNews 18 октомври 2023 в 07:22 3906 6

Ивицата Газа

Снимка БТА

Стотици демонстранти се събраха тази нощ пред френското и британското посолство в Техеран след удара по болница в Газа, при което загинаха стотици, съобщи фотограф на Франс прес. Израел и САЩ нямат посолства в столицата на Иран, тъй като не поддържат дипломатически отношения със страната.

"Смърт на Франция и Англия", викаха демонстрантите, замеряйки с яйца стените на френското посолство. Протестите приключиха към 03:00 ч. местно време, информира БТА. По-рано няколко хиляди души се бяха събрали на площад "Палестина" в центъра на Техеран, за да изразят гнева си.

Иранският президент Ебраим Раиси обяви ден на траур днес и предрече, че атаката срещу болницата ще се обърне срещу Израел и неговия американски съюзник. Техеран призова арабските държави, установили отношения с Израел, да ги прекъснат.

Израелските военни отрекоха да са бомбардирали болницата и заявиха, че според израелското военно разузнаване тя е била поразена от ракета, изстреляна погрешно от палестинската въоръжена групировка "Ислямски джихад". От "Ислямски джихад" отрекоха тяхна ракета да има нещо общо с взрива в болницата.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху обяви снощи:

"Целият свят трябва да знае: варварски терористи в Газа нападнаха болницата в Газа, а не Въоръжените сили на Израел. Тези, които брутално убиха нашите деца, убиват и собствените си деца".

„Сега имаме достатъчно информация. Отне ни известно време, но трябва да кажем истината и тя е, че не израелски удари са поразили болницата. В близките часове ще предоставим доказателства за твърденията си”, каза на брифинг тази нощ говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Ливанската групировка "Хизбула" призова днес да е "ден на безпрецедентен гняв", на фона на протести пред американското посолство в Бейрут, избухналите броени часове след удара, предаде Ройтерс.

Стотици протестиращи ливанци, някои - с палестински знамена, се събраха късно снощи пред мисията на САЩ, други се стекоха пред френското посолство в Бейрут. Срещу протестиращите близо до американското посолство полицията използва сълзотворен газ. 

В столицата на Йордания протестиращи опитаха да нахлуят в сградата на израелското посолство. 

Хиляди палестинци излязоха по улиците на Западния бряг. Те заявиха, че искат да видят края на управлението на палестинския президент, който по думите им бездействал за решаване на конфликта. 

Хиляди турци се събраха пред израелското консулство в Истанбул. Силите на реда използваха лютив спрей и водни оръдия, за да разпръснат тълпата. Президентът Реджеп Ердоган призова цялото човечество да предприеме действия, за да спрат безпрецедентните жестокости в Газа.

Американският президент Джо Байдън заяви, че е "възмутен" от експлозията и е наредил на екипа си по национална сигурност да събере информация какво точно се е случило. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е "ужасен" от смъртоносния удар по болницата. Смъртоносният удар срещу Газа е "напълно неприемлив", заяви от своя страна Фолкер Тюрк, върховният комисар на ООН по правата на човека и настоя, че извършителите трябва да бъдат подведени под отговорност.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас определи атаката като „отвратително военно клане“, което не може да бъде толерирано. Според Абас Израел е преминал всички червени линии и всички разговори, освен този за спирането на войната, са неприемливи. Русия и Обединените арабски емирства поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН през днешния ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

628

6

user4eto

18.10 2023 в 10:30

"Ракета, изстреляна от палестински групи, експлодира във въздуха и едно от парчетата падна в двора на арабската болница Ал-Ахли.
Геолокирани кардри показват повреда на ракета и разпадане на две части, като едната пада върху болницата."

twitter.com/GeoConfirmed/status/1714390254935851272

1067

5

StinkingSonOf

18.10 2023 в 09:50

Хайде спрете да се преструвате, че "не можете да си представите" как и защо Израел биха направили такова нещо. Лицемерно е. Когато копейките разправяха, че Украйна сама е извършила клането в Буча и сама си удря болниците и жилищните сгради, повярвахте ли им?

Израел го прави това от години. Не е първата болница, която удрят и няма и да е последната. За съжаление ще използват зверствата на Хамас за да организират собствен геноцид над палестинците.

Wenc, нищо не оправдава това, което Хамас извършиха. Политиката на Израел спрямо палестинците ужасна, но убивайки над 1000 цивилни навредиха най-вече на Палестина.

605

4

Wenc

18.10 2023 в 09:02

Едните могат да влезнат в друга държава и да изколят 1000 невинни, а другите не може.. защо ?

2099

3

Mateevk

18.10 2023 в 08:48

Просто не мога да си представя, че Израел може да направи такова нещо целенасочено и точно в този момент. Но на информационна война като на война. Виновника се сочи преди да е станало ясно какво точно се е случило и защо. Това вече го гледахме много пъти и във войната на Русия в Украйна.

1010

2

ПР

18.10 2023 в 08:22

Нападението от 07.10.,дойде в момент,в който Израел и Сауди Арабия опитваха нормализация на отношенията.Ударът по болницата,е по време на активност за намиране на мирен път за решения на конфликта.Твърде много съвпадения.Някои от големите играчи в района не искат мир.А тов.Путин,е най-щастлив.

245

1

Джендо Джедев

18.10 2023 в 08:18

Колко ирански маклуби са дали фира при протестите? Че като погребваха оня главорез дето янките го направиха на салата в Ирак, 40-ина се срещнаха с пророка си... Тия даже и едно погребение не могат да направят без да се изпотрепат, па какво остава за манифестации... :D