Турция подкрепи Марк Рюте за генерален секретар на НАТО

OFFNews 29 април 2024 в 15:52 1059 2

Снимка GettyImages

Турция ще подкрепи премиера на Нидерландия в оставка Марк Рюте за поста генерален секретар на НАТО, предаде Ройтерс. Президентът Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с Рюте преди месец и още тогава е посочил, че Анкара ще подкрепи кандидат за нов шеф на НАТО въз основа на нейните очаквания и нужди, съобщиха от турското президентство.

"Турция очаква новият ръководител на алианса за сигурност да обслужва нуждите и интересите на съюзниците по отношение на борбата с тероризма и да вземе предвид чувствителността на съюзниците извън Европейския съюз", посочи Ердоган.

Мандатът на Йенс Столтенберг, който е бивш премиер на Норвегия, трябваше да изтече през октомври 2023 година, но след решение на държавите от НАТО той беше удължен с една година.

"За мен е чест, че съюзниците от НАТО взеха решение да удължат мандата ми като генерален секретар до 1 октомври 2024 г.", написа Столтенберг.

В този период тече кампания за номинации. Сред спряганите беше и настоящият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, но вероятно тя ще бъде избрана за втори мандат в ЕК. САЩ, Великобритания и Германия одобряват кандидатурата на Марк Рюте.

Швеция също е сред страните членки на НАТО, които искат холандският премиер Марк Рюте да ръководи отбранителния съюз след изтичането на мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг през октомври, съобщи правителството на скандинавската страна в четвъртък.

"Марк Рюте е мъдър лидер със солиден опит", каза в изявление премиерът на Швеция Улф Кристерсон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

29.04 2024 в 20:48

Алфа,

Той май засега държи рекорда за най-бързо изгърмял трол, а?

2550

1

alfakentavur

29.04 2024 в 16:01

Колко е приятно тук без Червената бабичка :) 8)
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews