Въоръжени групировки са ограбили няколко клона на Банката на Палестина в Газа

Смята се, че една от групировките е свързана с "Хамас"

OFFNews 04 май 2024 в 16:05 1530 1

Снимка GettyImages

Въоръжени групировки в Газа са ограбили Банката на Палестина миналия месец. Откраднатата сума е около 70 милиона долара. Смята се, че една от групировките е свързана с "Хамас", съобщава френският всекидневник "Монд".

В документ на Палестинската банка, изпратен до нейни международни партньори, е описано, че парите са били взети от трезорите на няколко клона на банката.

На 16 април служителите открили дупка в тавана на сейфа в един от клоновете на банката в Газа и установили, че липсват израелски шекели на стойност около 3 милиона долара. Те били предназначени за зареждане на банкомати.

На следващия ден въоръжени групи с помощта на експлозиви, взривили циментова защитна камера и взели над 30 милиона долара в различни валути от три сейфа.

Два дни по-късно най-големият банков клон в Газа бил атакуван от командоси, които казали, че отговарят на "висшите власти в Газа". Това според "Монд" означава "Хамас". Те са взели шекели на стойност над 36 милиона долара.

Банката на Палестина, основана през 1960 г., е водещата финансова институция в Газа. Палестинската институция, която е независима, контролира финансовата система в палестинските територии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

04.05 2024 в 16:37

"Смята се, че една от групировките е свързана с "Хамас", съобщава френският всекидневник "Монд""

Нека погледна у кристалната топка и погадая- другите групировки пък са били "свързани" с "Хизбола" и "Ислямски джихад".
А може и още една- две от същия сорт да има, ама аз съм само любител гадател... (ジ) ✊