Засипаха с боклук парламента на Грузия заради ''руския закон'', десетки са арестувани

OFFNews 02 май 2024 в 08:59 3162 3

протестът в Грузия
Протестът в Грузия.

Десетки хиляди излязоха на пореден протест в Грузия срещу противоречивия законопроект за чуждестранните агенти, след като парламентът на страната го одобри с 83 "за" срещу 23 "против" на второ четене.

Парламентарните дебати бяха напрегнати, с изгонени членове на опозицията и сбивания между законодателите, което не е рядко явление в често буйния парламент на Грузия.

Полицията използва сълзотворен газ, водни оръдия и зашеметяващи гранати, за да разпръсне демонстрантите. Агенция Френс прес съобщава за десетки арестувани. Поне 8 протестиращи са били ранени от силите на реда и се намират в болници.

Недоволните грузинци обсадиха сградата на парламента и засипаха един от входовете му с боклук.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди насилието в грузинската столица Тбилиси и призова страната да не се отклонява от пътя към ЕС.

До сблъсъците се стигна, след като полицията се опита да освободи блокирания от протестиращите вход на парламента. По информация на местната телевизия "Рустави 2" към митинга са се присъединили депутати от опозицията.

И в предния ден грузинските сили за сигурност използваха водни оръдия, сълзотворен газ и шокови гранати срещу хилядите протестиращи пред парламента. Задържани бяха над 60 души.

Протестите в Грузия започнаха преди седмици, когато управляващата партия "Грузинска мечта" внесе в парламента спорния законопроект за чуждестранното влияние. Той бързо се сдоби с прозвището "руският закон“, защото ще задължава всички организации с финансиране от чужбина с повече от 20 процента да се регистрират като агенти на чуждестранно влияние.

Законопроектът задължава организациите, които получават над 20 на сто от финансирането си от чужбина да информират властите както за произхода на парите, така и за начина, по който са изхарчени.

Критиците на законопроекта казват, че той е вдъхновен от руския закон за чуждестранните агенти, който се използва от властите за затваряне на устата на недоволните.

Според управляващите, законът ще укрепи националния суверенитет на фона на опитите на Запада да вкара Грузия в конфронтация с Русия.

Управляващата партия "Грузинска мечта" не успя да прокара подобен законодателен акт през пролетта на миналата година, когато за първи път го предложи, припомня БНР.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

305

3

Старик

02.05 2024 в 17:11

Джендо, те вече Намериха и в Казахстан.... ;)

245

2

Джендо Джедев

02.05 2024 в 12:53

Сега рашистите да не намерят и в Грузия нацисти...

1905

1

Nichevbu

02.05 2024 в 09:36

Дано успеят да се отърват от Руzкото влияние , час по-скоро.
Поколения се губят в това блато.