Д-р Валери Цеков: Има риск програмата за профилактика на рака на маточната шийка да не бъде подновена

Янка Петкова 24 април 2024 в 12:21 1111 0

Валери Цеков

Снимка Янка Петкова

д-р Валери Цеков

Съдейки по опита на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г. и множеството опити всеки път да се предоговаря наново, при ниския обхват на ваксинациите срещу HPV, има реален риск за следващия програмен период на програмата министърът на финансите да откаже да задели средства за нея.

Това съобщи управителят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков.

Тук е мястото на обществото да покаже, че има нужда от тази програма, защото има интерес. Според мен най-добрият начин да се докаже това е като се повиши обхватът с ваксини срещу човешкия папилома вирус. Призовавам родителите да бъдат отговорни към своите деца, да потърсят тази ваксина. Всички, които са пропуснали възможността досега, но все още са в обхвата на програмата и децата им не са навършили 14 години да ги ваксинират, защото след това ще бъде късно. В крайна сметка държавата заделя ресурс за програми, които са нужни и търсени от обществото. Затова според мен такъв риск съществува, категоричен бе той.

Д-р Цеков даде пример с Австралия, в която ваксинационният обхват е над 80% и случаите на рак на маточната шийка са 4 на 100 000 годишно.

В същото време България е на първо място по честота на заболяването. Три жени дневно умират от рак на маточната шийка, броят им за годината е над 1000. Това са жени в детеродна възраст между 25 и 35 г. Това е проблем, който не бива да се подминава с лека ръка. Това е битка за кауза, която абсолютно си заслужава, каза д-р Цеков.

По думите му в Европейския съюз няма държава без такава програма. Тя е с четиригодишен период, който изтича в края на 2024 г. и за да се продължи, трябва да има убедителни мотиви.

В България, чрез Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г. се осигуряват безплатни ваксини срещу човешки папилома вируси (HPV) за момичета на възраст 10-13 години.
До момента в изпълнение на Програмата е прилагана ваксината Gardasil, която е срещу основните типа онкогенни HPV, отговорни за 70% от случаите на рак на маточната шийка (типове 16 и 18) и срещу основните неонкогенни типове HPV, отговорни за 90% от генитални брадавици (типове 6 и 11).

От есента на 2023 г. по Програмата се осигурява ваксината Gardasil 9, която е срещу най-честите причинители на ракови заболявания и брадавици – типове – 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 и 58.

Всяко момиче на възраст от 10 навършени години до 13 години 11 месеца и 29 дни, може да получи ваксина срещу HPV. За изграждане на ефективна защита е необходимо да се поставят две дози от ваксината с интервал между приемите от поне 6 месеца.

Имунизациите се извършват от личния лекар на децата. През 2023 г. ваксинационният обхват е 1,5%, 2000 са ваксинираните момичета по програмата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки