''Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб''

OFFNews 29 април 2024 в 12:07 455 0

Снимка GettyImages

Между 6 и 9 юни над 370 милиона души в 27 държави членки на Европейския съюз ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват на европейските избори. За да подчертае важността на гласуването и опазването на демокрацията, Европейският парламент стартира комуникационна кампания под мотото "Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб".

В центъра на кампанията е 4-минутният документален филм "Използвай гласа си", който представя разказите на възрастни европейци за личните им преживявания от повратни моменти в историята на Европа и техните послания за демокрация към поколенията, които идват след тях.

Участниците в документалния филм са от 10 държави членки на Европейския съюз. Те са хора, които са живели достатъчно дълго, за да видят как светът се променя фундаментално.

"Днес демокрацията в Европейския съюз е по-важна от всякога. Вашият глас ще определи посоката на Европа през следващите пет години. Тя ще реши в каква Европа искаме да живеем. Не позволявайте на никого да избира вместо вас, гласувайте на 6—9 юни 2024 г. Всеки глас е от значение", заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Колективна отговорност

Посланието "Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб" напомня категорично, че демокрацията е ценно наследство, което трябва да бъде съхранявано и защитавано от всички.

"Демокрацията е колективна отговорност – не към политическа идея или конкретна кауза, а един към друг. Европейската демокрация ни обединява по-силно, отколкото си мислим: отвъд националните граници, политическите пристрастия и поколенията. В поляризираните времена, в които живеем, това лесно може да бъде забравено и нашата кампания си поставя за задача да напомни за това, което ни обединява", заяви говорителят на Европейския парламент Жаума Дук. 

Увеличава се интересът към европейските избори

На европейските избори през 2019 г. са гласували повече от половината от отговарящите на условията гласоподаватели (50,6%). Проучването на Евробарометър от пролетта на 2024 г., което обхвана над 26 000 респонденти във всички държави членки на ЕС, показа, че 60% от европейците се интересуват от изборите на 6—9 юни 2024 г., което е с единадесет пункта повече, отколкото през пролетта на 2019 г. (три месеца преди предишните европейски избори). Освен това 71% казват, че е вероятно да гласуват – отново с 10 процентни пункта повече от предния път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews