Разузнаването на САЩ: Путин не е наредил смъртта на Навални

OFFNews 29 април 2024 в 18:38 2268 3

Путин

Снимка БТА

Владимир Путин

Служители на американското разузнаване са стигнали до заключението, че руският президент Владимир Путин вероятно не е наредил смъртта на лишения от свобода опозиционен лидер Алексей Навални през февруари, предаде Асошиейтед прес, като се позова на служител, запознат със случая.

Макар че американските служители смятат, че Путин в крайна сметка е отговорен за смъртта на Навални, който е живеел при жестоки условия по време на престоя си в затвора, разузнавателната общност на САЩ не е открила неоспорими доказателства, които да показват, че Путин е бил наясно с времето на смъртта на Навални - настъпила скоро преди преизбирането на руския президент - или че директно е наредил това.

Служителят говори при условие за анонимност, за да обсъди деликатния въпрос.

Скоро след смъртта на Навални президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че в крайна сметка отговорността е на Путин, но не обвини руския президент, че пряко е наредил това, припомня АП, цитирана от БТА.

Тогава Байдън заяви, че САЩ не знаят какво точно се е случило с Навални, но че "няма съмнение", че смъртта му "е следствие от нещо, което Путин и неговите главорези са направили".

47-годишният Навални, най-известният руски опозиционен политик и най-отявлен враг на Путин, почина на 16 февруари в отдалечена наказателна колония отвъд Полярния кръг, докато излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм, които той отхвърли като политически мотивирани.

АП припомня, че вестник "Уолстрийт джърнъл" пръв съобщи за заключението на американското разузнаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

3

Constanza

29.04 2024 в 22:18

Присъединявам се към Вашето мнение. Путин е убиецът. Изпълнителят няма значение. (Въпреки че и той трябва да си получи заслуженото.)

345

2

Джендо Джедев

29.04 2024 в 20:47

Че защо му е на Путлер да бие телеграма от рода на "Удушете го!"? Достатъчно беше, че тикна Навални в затвора. А всички знаем какво става там. Все едно да накараш някой да притича през минно поле. Не си го убил ти, нали така? А и заповед да бъде убит не си издавал... ;)

1241

1

БотоксПутю

29.04 2024 в 19:26

Т.е. Навални се е самоубил?
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews