160 души гасят пожара в Рила

26 август 2012 в 13:15 1363 0

Пожарът в Рила. Снимка: Сергей Антонов
Пожарът в Рила. Снимка: Сергей Антонов

Пожарът в местността Бели бор в Рила не е овладян, но не се и разраства. Това съобщиха от Кризисния щаб, който е разположен на разклона за Илийна река под Рилския манастир.

Огънят е на площ от 1500 дка, на надморска височина над 2000 м.

160 пожарникари, горски работници, военни и служители на Националния парк "Рила" в момента гасят пожара.

Знаете, че пожарът беше локализиран от трите посоки. Само южната част не е овладяна. Там се осигуряват дежурствата. Не се е развила територията на пожара на по-голяма площ. Все още това е засегнатата територия от огъня - 1500 дка, от които 150 дка низов пожар в горски насаждения. Днес хеликоптерите отново имат готовност и при метеорологични условия и необходимост отново ще се включат в гасаческата дейност. Техниката, която е в района на пожара, са 6 мотопомпи с оборудване, храсторези, булдозер, съобщи пред БНР говорителят на Областната дирекция на МВР в Кюстендил Катя Табачка.

Тази нощ 20 огнеборци останаха дежурни в района на огнената стихия. Не е имало ситуации, които да изискват извънредни мерки през изминалата нощ, такава е ситуацията и сега, каза Табачка.

Днес доброволците са по-малко, защото теренът е изключително труден, посочи още тя.

Продължава гасенето на пожара под билото на връх Връшка чука в близост до границата със Сърбия. Там огънят е обхванал широколистни гори. От едната страна на видинското село Киреево все още има тлеещи огнища и там 70 местни жители следят огънят да не обхване първите къщи. Късно следобед се очаква доброволци да се качат на билото, за да проверят дали пожарът се е прехвърлил през граничната бразда.

Все още не е отменено бедственото положение в Долна баня, където в сряда избухна пожар. Там междувременно се разпали ново огнище, което беше потушено бързо. Дежурни екипи следят на място обстановката.

В събота пожарникарите са потушили 267 пожара в страната, съобщи пред БНР  главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови