Бедността и безработицата в ЕС на рекордно ниво

Лилия Христова 02 октомври 2013 в 16:13 2973 1

Бедността и безработицата в ЕС са достигнали рекордно ниво
Бедността и безработицата в ЕС са достигнали рекордно ниво

Безработицата в Евросъюза е достигнала рекордно ниво, а бедността се е увеличила за последните 6 години, сочи докладът на Европейската комисия (ЕК) за заетостта и социалната обстановка в държавите членки за последното тримесечие.  По-изразени са тези проблеми в Южна и Централна Европа, а по-малко - на Север.

Безработицата в южната част и периферията на Еврозоната достигна средно 17,3 % спрямо 7,1 % в нейната северна и централна част за 2012 г. Средният процент на младите хора не работят, не учат и не са на професионално обучение, достига 22,4 % в южната част и периферията спрямо 11,4 % в северната и централната зона. Бедността, от друга страна, се е увеличила в две трети от страните членки, но не и в останалата една трета.

Според доклада Евросъюзът постепенно започва да се възстановява икономически от кризата, но различията между отделните страни се запазват. От Европейската комисия обръщат внимание, че са необходими нови стратегически инвестиции и структурни реформи за намаляването на безработицата като разрешаването на проблема със сегментирания пазар на труда.

Въпреки беглите признаци на възстановяване на икономиката в ЕС проблемът с безработицата се задълбочава. Тази сред младежите е достигнала 23%, а дългосрочната безработица в повечето държави членки също се е увеличила и също е достигнала рекордни нива. Според доклада намаляват и работните места, а заедно с това се увеличава броят на несигурните работни постове. Бедността за последните 6 години в страните от ЕС също е нараснала много - в момента 24,2% от населението на страните членки е изложено на риск от бедност или т.нар. социално изключване.

„Няма място за задоволство: твърде много хора са жертва на тежките социални последици от кризата, поради което трябва да засилим социалните инвестиции и да подкрепяме създаването на работни места. Устойчивото възстановяване изисква допълнителен напредък в реформирането на икономическия и паричен съюз, включително като се обръща по-голямо внимание на заетостта и социалните проблеми и чрез по-тясна координация на политиките за заетост и социалните политики", коментира комисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews