Добрев: Цената на тока ще падне от 1 март

Нели Чолашка 27 февруари 2013 в 16:02 2052 1

Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
Делян Добрев. Снимка: БГНЕС

Решението на ДКЕВР за намаление на цените на електроенергията няма да е със задна дата, а ще е от 1 март, обяви в парламента енергийният министър Делян Добрев.

Това се случи, след като депутатите приеха промените в Закона за енергетиката, които предвижда регулаторът да може да променя цените на тока извън ценовия период.

Не е ясно защо Добрев е сигурен, че ДКЕВР ще вземе решение за промяна цената на тока в посока надолу, след като комисията се води независим орган.

Добрев поне не се ангажира с точен процент на намалението на цената. 

„Не искам да се произнасям по отношение на цените, има си регулатор. Ние нямаме ценовици в министерството, които да правят калкулации за цените.

8-те процента, които бяхме споменали, бяха на база на предварителна прогноза на регулатора, но това бяха първоначални изчисления”, обясни енергийният министър в оставка.

Той е убеден, че промените няма да дадат негативен резултат върху АЕЦ „Козлодуй”.

"Пренасочените количества енергия към регулиран пазар ще бъдат електроенергия, която централата към този момент не може да продаде.

Не става въпрос за разваляне на договори на свободен пазар, а за излишна енергия, която да бъде включена в регулиран пазар”, разясни Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews