Кабинетът се прегърна с Цеко Минев за втори лифт на Банско

OFFNews 06 септември 2013 в 13:15 9589 46

Лифт в Банско. Снимка: БГНЕС (архив)
Лифт в Банско. Снимка: БГНЕС (архив)

Втори кабинков лифт ще се строи над Банско, правителството застава зад проекта. Това увериха вицепремиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на поредица от срещи с представители на туристическата индустрия в Разлог, Банско и Добринище, съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката.

Позицията на правителството е изразена от Бобева и Ботев на поредица от срещи в Разлог, Банско и Добринище.

"Ски туризмът има огромен потенциал за развитие в България. По мнение на чужди експерти, страната ни има възможност да посрещне четири пъти повече туристи в ски курортите ни – до 1.5 млн. на година. България вече е на четвърто място сред най-популярните ски дестинации в ЕС", заяви зам.-министър Ботев. 

Заявената позиция на правителството изважда отново на дневен ред противоречивия проект за разширяване на ски зоната в Банско на концесионера "Юлен", свързан с бизнесмена Цеко Минев. Наред с протестите срещу разширяването на ски зоната и строителството на втори лифт, с подкрепата на тогавашното правителство на ГЕРБ, в началото на годината се провеждаха и контрапротести за проекта. Редом до жителите на Банско, които подкрепят разширението, тогава застанаха и бившия председател на Парламента Цецка Цачева и бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов

"Решението за строеж на втори лифт в Банско е за наказателна процедура, коментира пред БНР в петък Тома Белев от "Зелени Балкани". По думите му и това правителство не къса връзките си с олигархията, независимо, че са обещали точно това.

"Това, което мога да кажа, че особено при едно явно изявление на правителството, че ще строят нещо, което не е минало екологична оценка и оценка за съвместимост с "Натура 2000", показва неуважение към българските закони и европейските директиви. Самото изявление е достатъчно за наказателна процедура.

Строителството и застрояването на националните паркове и резерватите на България винаги е било свързано със защитаване интересите на мафията и явно това е правителство, независимо как обясняваше, че ще се бори с офшорните компании и няма да ги поощрява, поощрява точно тези офшорни компании с неясна собственост. Задавам личния си въпрос, дали това не е свързано със собственост на лица от правителството в тези офшорни компании, които са собственици на фирмата "Юлен" АД", коментира още Белев.

В позицията, изразена от вицепремиера Бобева и икономическото министерство, не става ясно какво е становището на екоминистерството. Последното е принципал на Национален парк "Пирин" и в неговите правомощия е да одобрява или отхвърля даден проект. 

През април 2013 година одитен доклад на Сметната палата за концесията на ски зона Банско установи, че в продължение на 10 години концесионерът на практика не е бил контролиран от министерството. Палатата препоръчва да се изглади спорът за площта на ски зоната и да се въведе стриктен контрол, както и да започнат да се събират адекватни годишни такси от концесионера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews