Осигурените намаляха с половин милион в мандата на ГЕРБ

Александра Маркарян 13 септември 2012 в 18:05 1916 2

Осигуряваните работещи са намалели драстично при управлението на ГЕРБ.
Осигуряваните работещи са намалели драстично при управлението на ГЕРБ.

С 1/5 е намалял броят на осигурените в България по време на управлението на ГЕРБ. Това става ясно от анализ, публикуван от Българската стопанска камара.

Данните са за май 2009 г. до май 2012 г. и са за лицата, за които се определя минимален осигурителен доход. Такъв няма за работещите в бюджетните организации.

Осигурените, за които се определят прагове, са намалели приблизително с 19.8% (464 хил.) - от 2 347 768 на 1 182 447.

Няма официална статистика какви са причините за намаляването на осигурените лица. Теоретично възможностите са 3: увеличаване на безработицата, увеличаване на сивия сектор и намаляване на работоспособното население.

За 2013 година са договорени минималните осигурителни прагове за 58 от общо 85-те икономически дейности. В тях са заети 1 380 108 души или 73% от общия брой на осигурените у нас.

Договарянето между синдикати и работодатели приключи на 30 август без споразумения за 27 икономически дейности. За тях синдикатите искат прилагане на административно увеличение, което може да наложи социалният министър. Размерът на това увеличение е равен на средния процент на увеличение при сключените споразумения.

Има дейности с намалени прагове, без промяна и с увеличение на праговете до 20.7%.

Тревожна тенденция, която наблюдават експертите, е че размерът на средния осигурителен доход все повече се доближава до размера на минималния. За някои икономически дейности дори има риск средният минимален осигурителен доход да надвиши средния осигурителен доход.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews